Wallin, Katainen ja absoluuttinen fakta

Julkaisen alla olevan kirjoituksen yhdessä europarlamentaarikko Sampo Terhon kanssa.

Puolustusministeri Wallin on puolustusvoimauudistuksineen purjehtinut myrskyn silmään. Pahinta ei enää ole uudistuksen sinänsä ikävä sisältö, vaan miten asia on eduskunnalle ja koko kansalle esitetty.

Varuskuntien lakkautuslistan julkistamista odotellessa kaikki kyllä arvasivat, ettei RKP:n puolustusministeri esitä Dragsvikin toimintojen siirtämistä muualle – se on osa politiikkaa, ja RKP:n edunvalvontapolitiikka hakee tunnetusti vertaistaan.

Ministeri Wallinin ja koko hallituksen suuri erehdys alkoi vasta siitä, kun he väittivät ratkaisun olevan epäpoliittinen. Etenkään kielipolitiikalla ei muka ollut mitään vaikutusta päätökseen.

Vanhojen puolueiden maailmassa epätosi muuttuu todeksi, jos kaikki yhdessä päättävät leikkiä, että epätosi onkin totta. Vanha kertomus keisarin vaatteista eletään Suomessa toteen päivittäin, ja juuri kielipolitiikan suhteen aivan erityisen usein. Kun yleishyödyllisiä järkiperusteita yhden pienpuolueen edunvalvonnalle ei kerta kaikkiaan ole, täytyy vain yhdessä leikkiä, että niitä on.

”Maan tapaa” noudattaen Wallin puolusti harjoitettua kielipolitiikkaa kuvitteellisin perustein. Poikkeukselliseksi tilanne muuttui, kun Perussuomalaisten päättäväisen oppositiotyön ansioista saimme todisteet, että hallituksen julkisesti antamat perustelut olivat epätosia. Perussuomalaiset haluavat kitkeä tällaiset ”maan tavat”, joita myös viime vaalikaudella paljastui riittämiin.

Kaikesta huolimatta pääministeri Katainen on ilmoittanut yhä tukevansa Wallinia. Tämä ei ole yllättävää, onhan Katainen kielipoliittisesti yhtä sitoutunut kuin Wallinkin. Katainen ei muun muassa noudattanut edes oman puolueensa päätöstä luopua pakkoruotsista.

Lisäksi Katainen on puolustusvoimauudistuksessakin Walliniin sidoksissa. Pääministeri itse sanoi vielä karkauspäivänä välikysymyskeskustelun yhteydessä, että päätös Dragsvikin säilyttämisestä oli yksinomaan puolustuksellisesti perusteltu, eikä mikään muu vaikuttanut asiaan. Pääministerin mukaan tämä on ”absoluuttinen fakta”.

Nyt on selvää, ettei tuokaan lausunto pitänyt paikkaansa. Ainoa jäljelle jäävä ”absoluuttinen fakta” on, että puolustusministeri Wallin tietoisesti johti harhaan eduskuntaa ja suomalaisia, ja pääministeri Katainen tukee häntä tässä.

One thought on “Wallin, Katainen ja absoluuttinen fakta”

  1. Hyvä jatkakaa vaan Wallinin painostusta tuollaista epärehellisyyttä ei voi ministeriltä hyväksyä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *