Jalkaväkimiinat takaisin, vai mitä sanoo Keskusta?

Ukraina on ollut terveellinen muistutus siitä, että kauniista puheista huolimatta vahvemman oikeus jyllää. Siksi Suomen on pidettävä kiinni omasta uskottavasta puolustuksesta. Jos kriisi Ukrainassa olisi alkanut nyt päättyvän vaalikauden alussa, ei puolustusbudjettia olisi leikattu eikä jalkaväkimiinoja tuhottu. Tulevalla vaalikaudella virheet on mahdollisuuksien mukaan korjattava.

Puolustusbudjetin korottamisesta vallitsee laaja yksimielisyys, mutta jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen kohtalo jakaa suuria puolueita. Perussuomalaiset kannattaa sopimuksesta irtautumista, samoin Kokoomus viime kesän puoluekokouspäätöksellään. SDP sen sijaan vastustaa sopimuksesta irtautumista – ainakin niin kauan kuin Erkki Tuomioja on kuvioissa mukana – mutta Keskusta ajaa tässäkin asiassa kaksilla rattailla. Asiasta äänestettäessä Keskustan eduskuntaryhmä hajosi. Nyt gallupkärjessä keikkuva puolue on temppelinharjalla asiaa uudelleen arvioitaessa.

Suomalaisessa maastossa mikään ei korvaa miinaa. Se on halpa ja kotimainen puolustusase, jota ilman koko maan uskottava puolustus on haasteellisempaa. Siksi Keskustan on kerrottava kantansa äänestäjille ennen vaaleja. Vähintäänkin Suomella on oltava valmius jalkaväkimiinojen nopeaan ja massamaiseen valmistukseen. Kysymys ratkaistaan hallitusneuvotteluissa.

8 thoughts on “Jalkaväkimiinat takaisin, vai mitä sanoo Keskusta?”

 1. Ukraina toimii myös käytännön teknisenä muistutuksena, että jalkaväkimiinoja käytetään 2000-luvun Eurooppalaisissa sodissa.

  Kun pelto on täynnä sekä panssarimiinoja, että jalkaväkimiinoja, nopea eteneminen ei ole mahdollista ilman erikois raivausajoneuvoja. Eikä niistä ole pakko tehdä jotain 1000km suoraa linjaa, soveltuvat vaikka kohteiden suojaamiseen ympyrässä, jolloin tarvitaan vähemmän vartiomiehiä. Siviilit eivät miinäkenttään osu, kun ne merkitään ja aidataan.

  Eikä niitä miinoja tarvitse miljoonaziljoonaa kylvää, jo niiden olemassaolo ja käyttö muutamissa kohteissa vaikuttaa vihollisen suunnitteluun. Rauhanaikana pelkkä varastoissa säilyttäminen kasvattaa uskottavaa puolustusta.

  Suomi ei joudu kättelykieltoon Ottawan-sopimuksesta irtaantumisella, karttakuva kertoo syyn.

 2. JV-miinojen palauttamisella repertuaariin olisi lähinnä symbolinen merkitys. Paljon tärkeämpää on saada puolustusmäärärahoihin kunnon korotus. Perussuomalaisten(kin) ajama 50->200M asteittainen korotus on laimea ja riittämätön. Se ei estä massavanhenemisen aiheuttamaa puolustuskyvyn laskua, lähinnä vain pitkittää puolustuskyvyn alasajoa. Jo yksistään tykistön saattaminen ajanmukaiseksi maksaisi miljardin. Rahat puolustukseen löytyy palauttamalla kehitysapu 2000-luvun alkuvuosien tasolle.

 3. Jalkaväkimiinojen hävittäminen oli virhe, mutta ei niitä takaisin kannata hankkia. Ja kun edelleen varastoissa olevat ”kaukolaukaistavat” claymore miinat on mahdollista muuntaa ”jalkaväkimiinoiksi” käden käänteessä, niin en menettäisi yöuniani.

  Ennemmin lisää ilmatorjunta- ja panssarintorjuntaohjuksia.

 4. En näkisi tätä pelkkänä ”symbolisena eleenä”, toki miinojen käyttöpaikat ovat rajattuja mutta niissä asioissa missä niitä voidaan tehokkaasti käyttää voivat olla hetkellisesti hyvinkin tärkeitä. Tukiase siis muiden joukossa mikä säästää verta ja voimia ja mahdollistaa resurssien kohdistamisen sinne missä niitä tarvitaan. Eipä pst-aseistuskaan ole monelle painopisteen sivussa olevalle joukolle relevanttia – kunnes se tiedusteleva BTR kolistelee asemia kohti. Sitten se onkin yhtäkkiä elintärkeä se KES.

  Miinat eivät ole aseena sen ”raaempia” kuin moni muukaan nykyaikainen tappovehje eikä sopimuksesta vetäytyminen aiheuttaisi länsimaissa kuin ymmärtäviä nyökkäyksiä. Lisäksi se olisi poliittinen viesti, että me puolustamme maatamme kaikkia hyökkäyksiä vastaan, kaikin eettisesti perusteltavissa olevin välinein. Suomen jv-miinoihin eivät siviilit astu, joten meillä se on ase siinä missä KESsikin.

 5. Laita pastilli pöydälle. Lyö täysillä nyrkki pöytään siihen viereen. Pastilli lentää 60cm korkeuteen. Samoin lentää jokainen miina ja claymore, jos ei ole rautalangalla kiinni puussa. Miinat raivataan nykyään isoilla pommeilla. Ei ne toimi edes suolla tai lumessa koska iso ilmaräjähdys puhaltaa puoli metriä pintakerrosta.

 6. Pastilli-vertauskuva toimii jos eletään niissä WW1 tai WW2 rintamalinjoissa, mutta miinoja voi käyttää paljon monipuolisemmin, jopa yksittäisten rakennusten tai kiitoratojen suojana syvällä sisämaassa vihollisen erikoisjoukkoja vastaan.

 7. Jos jalkaväkimiinat on pitänyt ottaa pois Suomen puolustuksesta, niin sitten pitäisi ottaa kaikki muutkin aseet. Jalkaväkimiinat ovat ainoita aseita mitkä tekevät vahinkoa ihmiselle. Edes rynnäkkökivääri ei haavoita vihollista sodassa.
  Kaikki mikä toimii pelotteena Suomen rajoilla, niin ne keinot pitäisi ottaa heti käyttöön.

 8. Vihollisen ei tarvi jalkauttaa yhtään ukkoa ulos rynnäkköpanssareista. Miksi tekisi sen edes silloin, vaikka jalkamiinoja olisi? Silloinkin olisi tarkka-ampujat vaarana. Eli niitä ei tule näkyville, koska eivät tarvitse.

  Eli meillä on 350 000 täysin turhaa rynnäkkökivääriä ja jokainen käsikranaatti on myös turha.

  Telamiinat ja singot toimii sentään, jos ne vaan pääsee hiipimään huomaamatta kulkuväylille. Se ei ole helppoa koska lämpökamerat ja maatutkat näkee aika kauas. Vihollisen metsuriosastot ovat tehneet maanteistä 400m leveitä aukioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *