Valmius ei ole vallansiirtoa

Puolustusministeriö valmistelee johdollani asevelvollisuuslain uudistamista. Tarkoituksena on mahdollistaa valmiudellisista syistä käskettävä kertausharjoitus ilman ennakkokutsun määräaikaa sekä samalla rajoittaa valmiudellisista syistä käskettävien kertausharjoituksien esteellisyysperusteita. Tällainen joustavassa valmiuden kohottamismielessä käsketty kertausharjoitus olisi eittämättä ja toivottavasti erittäin harvinainen, mutta mahdollinen.

Sokea Reettakin ymmärtää, ettei nykyinen asevelvollisuuslaki mahdollista puolustusvoimille riittävän joustavaa valmiuden kohottamista. Nykyisen lain mukaan käsky kertausharjoitukseen on toimitettava reserviläiselle kolme kuukautta ennen harjoitusta ja kertausharjoituksesta voidaan vapauttaa ammatin harjoittamisen, opiskelun, perhe- tai taloudellisten olojen taikka työnantajan tarpeesta johtuvasta syystä. Tämä ei mahdollista ketterää ja toimintaympäristön muutoksesta johtuvaa valmiuden kohottamista.

Suomen sotilaallinen puolustus perustuu suureen ja osaavaan reserviin. Tätä reserviä meidän on voitava käyttää valmiudellisiin tehtäviin jo ennen poikkeusolojen voimaan saattamista. Muussa tapauksessa kriisi pyyhkäisee maamme yli, ennen kuin ehdimme sitä huomata.

Puolustusministeriön valmistelema asevelvollisuuslain uudistaminen on saanut jonkin verran julkisuutta. Pääosin tarve on ymmärretty, mutta valitettavasti joitakin vastustavia kantoja on ilmennyt.

Vastustajat nostavat kepinnokkaan toimivallan kuvitteellisen siirron poliitikoilta kenraaleille. Tästä ei ole kyse. Puolustusvoimista annetun lain mukaan sotilaallinen puolustus kuuluu puolustusvoimien vastuulle ja sotilailla pitää olla työkalut tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Olkoon päätöksentekomalli millainen tahansa, sotilaat ja kenraalit etunenässä noudattavat valtionjohdon tahtoa.

Isänmaan etu edellyttää asevelvollisuuslain pikaista uudistamista ja hallituksen esitys tästä valmistuu viikolla 14. Lausuntokierroksella annettu palaute otetaan luonnollisesti arvioinnissa huomioon, mutta samaan hengenvetoon voi hyvin kysyä, kenen etua tämän lain uudistamista vastustavat ajavat?

3 thoughts on “Valmius ei ole vallansiirtoa”

  1. Olisiko tässä vaiheessa syytä ottaa käyttöön Yle-veron kaltainen Maanpuolustusvero? Ideana kuitenkin siten, että veroa voisi pienentää suorittamalla varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen. Edelleen henkilökohtainen verotus pienenisi esim. kertausharjoituksiin sekä Maanpuolustuskoulutus ry:n harjoituksiin osallistumalla. Näin voitaisiin helpottaa niiden verotusta, jotka uhraavat aikaansa ja voimiaan yhteiseen hyvään. Niille, joita asia ei kiinnosta, pidetään verotus sitten yhteisesti määritellyllä tasolla ja tuloilla rahoitettaisiin maanpuolustusmenoja.

  2. Mielenkiintoinen veto.

    Itselle tulee ensimmäisenä mieleen mahdollinen muutosvastarina käytännössä. Saikkua saa yritysjohtajakin tarvittaessa, mikäli Kiinan suunnan kaupat ovat pahasti kesken, eikä tetsaaminen kaikkien vuosien jälkeen aina innosta. Vaimotkin voivat valittaa, että vaipanvaihtovuoroa perillisille ei muuten jätetä kesken. Tosin osa on kyllä ääneen sanonut, että pieni luvallinen perhevapaa metsän keskellä tekisi hyvää.

    Entä ne mahdolliset vuosien varrella syntyneet mielenterveysongelmat tai vaikkapa pilvenpössyttely? Tuntuu olevan ikävästi kasvava trendi nyky-yhteiskunnassa. Miten lääkärintarkastus ja seulat mahdollisesti hoidetaan, ennen kuin annetaan rynkkyä käsiin, eräänä yksityiskohtana?

    Jään seuraamaan tilannetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *