Ohjuksista ja presidenttiehdokkuudesta

uutisextra-3-10-2016

Olin MTV:n Uutisextran vieraana. Haastattelussa käsiteltiin mm. Suomen suunnitelmia hankkia uusia korkean kantaman ilmatorjuntaohjuksia, jotka korvaisivat kohuttujen venäläisten Buk-ohjusten suorituskykyjä.

Vanhentuneet Buk-ohjukset on poistettu käytöstä ja korvattu amerikkalais-norjalaisilla NASAMS-ohjuksilla. Uusien ohjusten kantama on kuitenkin vanhoja lyhyempi, ja ilmatorjunta korkealla on jäänyt Hornet-hävittäjien tehtäväksi. Nyt Suomi valmistelee uusien maasta ammuttavien kaukotorjuntaohjusten hankintaa, mutta tämä hanke on vasta selvitysvaiheessa. Käynnissä on paljon muitakin tärkeitä hankkeita: esimerkiksi operatiivinen tykistöhanke pitäisi jo ensi vuoden puolella viedä maaliin.

Ohjushankinta ei liity mihinkään ajankohtaisiin tapahtumiin, vaan se on osa puolustusvoimien normaalia materiaalihankintaa. Materiaalihankintojen ohessa puolustusministeriössä viimeistellään myös puolustuspoliittista selontekoa, tämän vaalikauden tärkeintä paperia puolustushallinnolle, jossa Suomen lähialueiden kiristynyt tilanne tulee näkymään. Muun muassa puolustusvoimien sodan ajan joukkojen vahvuutta ollaan lisäämässä.

Uutisextrassa keskusteluun nousivat myös spekulaatiot Perussuomalaisten tulevasta presidenttiehdokkaasta. Totesin meillä olevan useita hyviä ehdokaskandidaatteja, esimerkiksi puhemies Maria Lohela sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Omalla kohdallani en ole vielä tehnyt asiasta päätöstä suuntaan tai toiseen. Harkitsen asiaa. Se ei tarkoita, että olisin jo päättänyt.

MTV uutisoi ohjuskeskustelusta  sekä presidenttiehdokkuutta koskevista spekulaatioista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *