Kehitämme vapaaehtoista maanpuolustusta

Valtioneuvoston puolustusselonteossa todetaan, että ”Maanpuolustuskoulutus-yhdistystä kehitetään puolustusvoimien strategisena kumppanina pohjoismaisten toimintaperiaatteiden mukaisesti. Tavoitteena on vahvistaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen asemaa paikallispuolustuksessa sekä virka-aputehtävissä.”

Olen nyt antanut tehtäväksi selvittää pohjoismaiset käytänteet eri näkökulmista.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen lainsäädännöllinen asema on selvitettävä kuten myös organisoituminen suhteessa maan puolustusvoimiin (niin rauhan kuin sodan aikana). Lisäksi on kartoitettava vapaaehtoisen maanpuolustuksen tehtävät, erityisesti paikallispuolustukseen ja virka-apuun liittyvät.

Niin ikään tulee tarkastella vapaaehtoiseen maanpuolustukseen osallistuvien henkilöiden osaamiseen ja taustoihin liittyviä vaatimuksia eri maissa.

Myös henkilökohtaisten aseiden säilytysmekanismi ja vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen rooli aselupien antamisessa ja aseiden säilytyksessä on selvitettävä. Tämä on ajankohtaista erityisesti sen vuoksi, että EU:n asedirektiiviä ollaan Suomessa parhaillaan sisällyttämässä kansalliseen lainsäädäntöön. Asedirektiivihän meni vapaaehtoiseen maanpuolustuksen osalta niin kuin pitikin.

Lopputuloksena saadaan syksyn kuluessa esitys siitä, miten puolustusselonteon kirjaus toteutetaan käytännössä.

One thought on “Kehitämme vapaaehtoista maanpuolustusta”

  1. Mikään ei ole tärkeämpää kuin maanpuolustus ja siksi puolustusvoimia ja vapaaehtoista maanpuolustusta tulee kehittää ja tukea kaikin mahdollisin toimin.
    Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämisessä on valtavasti mahdollisuuksia alkaen nuorisosta eläkeläisiä unohtamatta.
    Jokaisessa maassa on aina jonkin maan armeija, meille paras on Suomen oma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *