Tapasin Mattisin

Tapasin Washingtonin työvierailullani Yhdysvaltain uuden puolustusministerin James Mattisin. Keskustelimme yleisestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja maidemme välisestä puolustusyhteistyöstä, joka on syvenemään päin. Puolustusministeri Mattis oli hyvin perillä Suomen asioista ja kertoi arvostavansa Suomeen perustettavaa hybridiuhkien keskusta sekä Suomen roolia välittäjänä Venäjän ja lännen välillä. Mattis korosti, että Yhdysvallat ei ole vetäytymässä Euroopasta: maa on sitoutunut yhteistyöhön sekä Suomen että muiden Euroopan maiden kanssa.

Tapaamisen yhteydessä esitin Mattisille kutsun Suomeen ensi marraskuuksi, jolloin Suomi isännöi pohjoismaiden puolustusalan yhteistyön Nordefcon ja Pohjois-Euroopan maiden Northern Groupin yhteiskokousta.

Osallistuin Washingtonissa myös Isisin vastaisen koalition kokoukseen, jossa pohdittiin keinoja terroristijärjestön vastaisen taistelun tehostamiseksi. Suomi osallistuu Isis-järjestön vastaiseen taisteluun Irakissa kouluttamalla ja neuvomalla paikallisia joukkoja noin sadan sotilaan voimin. Kun Isis saadaan lyötyä Mosulissa, painopiste siirtyy maan jälleenrakentamiseen. Suomi pohtii, voisimmeko avustaa irakilaisia esimerkiksi poliiseja kouluttamalla. Irakin jälleenrakentamisesta on hyötyä myös Suomelle, sillä maan olojen parantuessa sieltä saapuu vähemmän turvapaikanhakijoita Suomeen.

Tapaamisestani Mattisin kanssa uutisoivat mm. Yle ja HS.
Myös Yhdysvaltain puolustusministeriö tiedotti aiheesta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *