Hybridiporsaanreikä on tukittava

Eduskunta käsitteli 23.5.2017 aluevalvontalakia. Lähetekeskustelussa pitämässäni esittelypuheenvuorossa totesin mm. seuraavaa:

Tällä hetkellä voimassa oleva aluevalvontalaki on laadittu aikana, jolloin lähtökohtana oli, että Suomen alueellista koskemattomuutta loukkaisivat vieraat valtiot ja sotilasjoukot, jotka kantaisivat vieraan valtion asevoimien sotilastunnuksia. Laki oli siis laadittu varsin perinteisten uhkakuvien varalta.

Turvallisuustilanne on viime vuosina muuttunut merkittävästi, valitettavasti huonompaan suuntaan. Krimin laittomassa valtauksessa, kuten myös Itä-Ukrainassa, on käytetty tunnuksettomia, mutta selvästi järjestäytyneitä valtiollisia aseellisia toimijoita ja välineitä, jotka ovat rinnastettavissa vieraan valtion sotilaisiin. Niiden taustalla olevaa valtiollista toimijaa oli kuitenkin vaikea tunnistaa ulkoisten tunnusmerkkien puuttuessa. Tällainen toiminta on omiaan aiheuttamaan kohdevaltiossa sekaannusta. Kyse on suuren mittakaavan systemaattisesta hämäämisestä: ilmiöstä, joka tunnetaan hybridivaikuttamisena tai hybridisodankäyntinä.

Näin ollen aluevalvontalaissamme on ns. hybridin mentävä aukko. Tämä aukko on syytä tukkia. Aluevalvontalakia on täsmennettävä. Lainsäädäntömme tulee antaa viranomaisille sekä poliittisille päätöksentekijöille vaikeissakin tilanteissa tarvittavat perusteet ratkaisuille.

Aluevalvontalakia ehdotetaankin muutettavaksi siten, että lain soveltamisalan piiriin kuuluisi myös sellainen sotilaallinen uhka, jonka valtiollista alkuperää ei voida suoraan tunnistaa esimerkiksi puuttuvien sotilastunnusten vuoksi. Kaiken kaikkiaan kyse on siis aluelainsäädännön muuttamisesta vastaamaan nykyaikaista turvallisuustilannetta ja uhkakuvaa.

Keskustelu on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_58+2017+5.aspx

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *