ACE 17 –harjoitusta seuraamassa

Vierailin 30.5. Norjan Bodøssä, jossa tutustuin Arctic Challenge Exercise  (ACE 17) -lentotoimintaharjoitukseen.

Vuoden 2017 harjoitus on järjestyksessä kolmas Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien yhdessä järjestämä ACE-harjoitus. Kesäkuun toiseen päivään asti jatkuvaan harjoitukseen osallistuu noin sata sotilasilma-alusta ja yli tuhat henkilöä yhdentoista maan asevoimista. Lentotoiminta tapahtuu Norjan, Ruotsin ja Suomen alueelle ulottuvassa ilmatilassa Bodøn, Luulajan sekä Rovaniemen tukikohdista. Joka toinen vuosi järjestettävän harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Suomen Ilmavoimat.

Harjoitus perustuu ilmavoimien pohjoismaiselle yhteisharjoittelulle (Cross Border Training eli CBT), joka on osa pohjoismaista puolustusyhteistyötä (Nordefco). Suomi on tänä vuonna Nordefcon puheenjohtajamaa.

Yhteiskuvassa vasemmalta: Norjan ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Tonje Skinnarland, Norjan puolustusministeriön valtiosihteeri Øysten Bø, Suomen ilmavoimien komentaja, prikaatikenraali Sampo Eskelinen, Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö, Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist, Ruotsin ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Mats Helgeson, Tanskan ilmavoimien prikaatikenraali Lone Træholt ja Iso-Britannian ilmavoimien komentaja Air Chief Marshal Sir Stephen John Hillier.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *