Panssarihaupitsi K9 Thunder eli Moukari

Puolustusministeriö antoi tammikuussa 2016 Puolustusvoimille tehtävän selvittää mahdollisuutta ostaa käytettyjä panssarihaupitseja (K9 Thunder) Etelä-Koreasta. Työ eteni rivakkaan tahtiin: Etelä-Koreasta saatu materiaali, kenttäkokeet sekä yhteistyö Norjan puolustusmateriaalihallinnon kanssa antoivat asiantuntijoille perusteet hankintapäätöksen valmistelua varten. Päätös esiteltiin ministeriössä reilun vuoden kuluttua, ja 2. maaliskuuta 2017 sain kunnian allekirjoittaa hankintaa koskevan sopimuksen Koreassa.

Sopimuksen myötä kenttätykistömme saa merkittävän parannuksen suorituskykykyynsä. K9 Thunder eli suomalaisittain Moukari on järeä telatykki, jolla puolustusvoimat korvaa maavoimien vanhentuvaa, neuvostoliittolaisalkuista 122-millistä tykkikalustoa.

Hankintasopimus käsittää 48 panssarihaupitsia, varaosia, erikoistyökaluja ja laitteita, koulutusta sekä kansallisen huolto- ja ylläpitokyvyn rakentamisen. Sopimukseen sisältyy myös laaja optio lisähankinnoista mukaan lukien varaosat. Käytettynä – tykistön tarkastajan arvion mukaan puoleen hintaan – ostetut panssarihaupitsit ovat hyväkuntoisia ja niillä on käyttöikää jäljellä yli 30 vuotta, joten kauppa oli Suomen kannalta edullinen. K9 toimii varusmieskoulutuksessa hyvin, ja sen sisällä mahtuu hyvin toimimaan. (Tiedän, kun sain koeajaa…)

Suomalaiselle yleisölle K9 Moukari esiteltiin ensimmäistä kertaa 4. kesäkuuta 2017 valtakunnallisessa lippujuhlapäivän paraatissa Helsingissä. Väitän, että monelle oli elämys nähdä Moukarin möyryämässä pitkin Mannerheimintietä.

K9 Moukari suomalaisessa maastokuviossa.

Aiheesta laajemmin tykistön tarkastaja, eversti Pasi Pasivirran artikkelissa Tulikomentoja-lehdessä 2/17.

One thought on “Panssarihaupitsi K9 Thunder eli Moukari”

  1. Olen kenttätykistöupseerin poika, jo sodan aikaisen, ja osaan arvostaa työtäsi yleensä kuten myös tätä hankintaa erityisesti, vallankin kun olen nähnyt miten Ruotsissa kaikki näivettyy. (Omakin perheeni on käyttänyt naapurilta lähtöin olevaa materiaalia runsain mitoin hyväksemme.) Olet todella niitä jotka hoitavat hommansa, kiitos!

    Toivoisin tulevaisuudessa voivani vielä äänestääkin sinua mutta kuten ymmärrät asia on hiukan ’kinkkinen’. Hyvää jatkoa joka tapauksessa! hh

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *