Vastasin kirjallisiin kysymyksiin

Kesälomalta palattuani vastasin ensi töikseni kansanedustajien Sirpa Paatero ja Erkki Tuomioja (sdp) kirjalliseen kysymykseen  puolustusvoimien rynnäkkökiväärien lahjoittamisesta Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle.

Lainsäädäntöpohjana luovutuksessa on valtion talousarvioasetus, jonka mukaan irtainta omaisuutta, joka on poistettu käytöstä, saa luovuttaa vastikkeetta jos luovutusta on pidettävä valtion etujen kannalta perusteltuna ja tarkoituksenmukaisena. Edellytyksenä luovuttamiselle on sisäministeriön alaisen poliisihallituksen hyväksyntä hallussapitolupien ja säilytyksen osalta.

Aseita ei luovuteta MPK:n julkisten hallintotehtävien hoitamiseen, kuten kysyjät esittävät.

Taustalla asiassa on aiemmin tekemäni päätös, joka valtuuttaa puolustusvoimat lahjoittamaan MPK:lle vastikkeetta 400 itselataaviksi kertatuliaseiksi muunnettavaa rynnäkkökivääriä varusteineen.

Puolustusvoimien ja MPK:n välillä on kumppanuussopimus ja Valtioneuvoston puolustusselonteossa MPK mainitaan strategisena kumppanina.

Vastasin myös kansanedustaja Paavo Arhinmäen (vas) kirjalliseen kysymykseen puolustustarvikeviennistä. Totesin, että Jemenin konfliktin johdosta tiettyihin Lähi-idän alueen vientiaikeisiin on viime aikoina suhtauduttu aiempaa pidättyvämmin. Tilannetta ja sen kehitystä arvioidaan jatkuvasti ja tarkasti. Jemenin tilannetta seuraa YK:n turvallisuusneuvoston asettama Jemenin pakotekomitea. Komitea ei ole  asettanut vientikieltoja sen enempää Arabiemiraateille, Jemenille kuin Saudi-Arabian johtamalle liittoumallekaan. Tällaista kieltoa ei ole myöskään EU asettanut.

Valtioneuvoston 10.7.2017 yksimielisesti hyväksymän vientiluvan alaiset laukaisualustat ovat osa lennokkijärjestelmiä, joita käytetään tiedusteluun, aluevalvontaan, meri- ja rajavalvontaan sekä luonnon katastrofien dokumentointiin ja tilannekuvan luomiseen. Lennokkeja ei ole aseistettu.

EU:n jäsenvaltiot vievät edelleen puolustusmateriaalia Persianlahden alueelle merkittävässä määrin. Eurooppalaisessa vertailussa Suomen linja on yksi tiukimmista. Pohjois-Euroopan maat muodostavat Suomelle merkittävän viitekehyksen vientilupien harkinnassa. Muun muassa Saksa ja Ruotsi ovat jatkaneet tänä vuonna vientilupien myöntämistä alueelle.

Suomi myönsi vuonna 2016 Arabiemiraatteihin kolme pysyvää vientilupaa. Väliaikaisia vientilupia esittely- ja testikäyttöön myönnettiin kahdeksan. Tänä vuonna pysyviä vientilupia on myönnetty viisi. Saudi-Arabiaan ei myönnetty vuonna 2016 yhtään vientilupaa ja tänä vuonna on myönnetty kaksi vientilupaa.

Vastaukset kirjallisiin kysymyksiin kokonaisuudessaan ovat luettavissa puolustusministeriön sivuilla osoitteessa www.defmin.fi/ajankohtaista/kirjalliset_kysymykset

One thought on “Vastasin kirjallisiin kysymyksiin”

  1. ”Taustalla asiassa on aiemmin tekemäni päätös, joka valtuuttaa puolustusvoimat lahjoittamaan MPK:lle vastikkeetta 400 itselataaviksi kertatuliaseiksi muunnettavaa rynnäkkökivääriä varusteineen..”.

    Kaikesta ne kehtaavat kysellä…
    MPK toiminnan tukeminen on isänmaallinenteko…

    Harmittaa ihan puolustusministerin puolesta tällaiset kyselijät…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *