Maanpuolustus kuuluu kaikille

Ahvenanmaan itsehallintolain uudistamisen yhteydessä on noussut esiin kysymys ahvenanmaalaisten siviilipalveluksesta.

Totesin Hufvudstadsbladetille antamassani haastattelussa, että puolustusministeriön linja on ollut ja on, että ahvenanmaalaisten pitää suorittaa siviilipalvelus samoin kuin muidenkin suomalaisten, jotka eivät suorita asepalvelusta.

Nykylain mukaan ahvenanmaalaiset miehet on vapautettu asepalveluksesta, mutta he voivat palvella luotsi- ja majakkalaitoksella ja muissa siviililaitoksissa. Käytännössä tämä lain kohta on kuollut kirjain.

Nykytilanne asettaa mannersuomalaiset ja ahvenanmaalaiset eriarvoiseen asemaan keskenään ja siksi siihen on syytä puuttua. Myös Itämeren muuttuneessa turvallisuusympäristössä on perusteltua, että kaikki suomalaiset osallistuisivat Suomen puolustamiseen – joko Puolustusvoimien palveluksessa tai siviilipalvelusmiehinä. Tähän velvoittaa jo Suomen perustuslakikin. Oma kysymyksensä on sitten nykymuotoisen siviilipalveluksen kehittäminen paremmin kriisiajan olosuhteita vastaavaksi, ja yleensä ajatus kansalaispalveluksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *