Saksanniemen Järjestyslipuston 100-vuotismuistotilaisuudessa

Pidin 17.9.2017 juhlapuheen Saksanniemen Järjestyslipuston perustamisen 100-vuotisjuhlatilaisuudessa kulttuuritalo Grandissa Porvoossa. Käsittelin puheessani Saksanniemen kahakkaa sekä syyskuun 1917 alussa perustetun Saksanniemen Järjestyslipuston vaiheita.

Saksanniemen Järjestyslipusto oli tarkoitettu nimensä mukaisesti järjestyksen ylläpitoon. Sitä voi luonnehtia aikansa poliisikouluksi, missä alkoi heti perustamisen jälkeen ankara koulutus. Lipustolla oli oma merkityksensä itsenäistyvälle Suomelle. Saksanniemen perintö siirtyi suomalaiseen ratsuväkeen, kun Järjestyslipustosta muodostettiin vapaussodan alettua Uudenmaan rakuunarykmentti.

Käsittelin puheessani myös vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämisnäkymiä. Turvallisuusympäristömme muutoksen johdosta myös vapaaehtoista maanpuolustusta kannattaa kanavoida yhä tiiviimmäksi osaksi kokonaismaanpuolustusta. Eduskunnan kesäkuussa hyväksymässä valtioneuvoston puolustusselonteossa vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämiselle asetetaan suuria odotuksia. Päämääränämme on vahvistaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen asemaa niin paikallispuolustuksessa kuin virka-aputehtävissä.

Juhlapuhe on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa www.defmin.fi/puheet

Tilaisuudesta uutisoi Uusimaa-lehti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *