Lenininpuistosta Ukko-Pekan puisto

Tein Helsingin kaupunginvaltuustossa yhdessä valtuutettu Sampo Terhon kanssa aloitteen Alppilassa sijaitsevan Lenininpuiston nimen muuttamisesta.

1960-luvun alussa rakennettu puisto on nimetty vuonna Vladimir Leninin mukaan vuonna 1970 hänen syntymänsä satavuotispäivän kunniaksi. Helsingin Sininen valtuustoryhmä kuitenkin katsoo, ettei väkivaltainen, bolševistinen hirmuhallitsija ansaitse muistokseen nimettyä puistoa Suomen pääkaupungista.

Sen sijaan puiston ansaitsisi 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Pehr Evind Svinhufvud, josta tuli Suomen ensimmäinen valtionhoitaja heti maan itsenäistymisen jälkeen 1918. Vuonna 1931 Svinhufvudista tuli Suomen kolmas presidentti. Kansansuosiota nauttinut presidentti tunnettiin nimellä Ukko-Pekka.

Esityksemme Lenininpuiston uudeksi nimeksi onkin Ukko-Pekan puisto.

One thought on “Lenininpuistosta Ukko-Pekan puisto”

  1. Aloite on oikea ja tarpeellinen.Onko Mannerheimilla puistoa Helsingissä? Tie tai katu sekä patsas on molemmilla presidenteillä ja valtionhoitajilla. Mielestäni puiston nimeksi olisi sopivampi Mannerheim sillä hän oli tasavaltalaisten edustaja Suomen valtionhoitajana 1918-1919 eikä kuningasmielisten kuten Svinhufvud 1918. Molempien ansiot Tasavallan Presidenttinä ovat tietenkin kiistattomat, mutta Suomen itsenäisyyden ja Tasavaltaisen valtiomuodon kannalta Mannerheimin ylivoimaiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *