Suomalainen puolustusratkaisu kiinnostaa

Suomalainen puolustusajattelu kiinnostaa maailmalla. Saksalainen Deutsche Welle ja amerikkalainen Foreign Affairs kuvasivat hiljattain artikkeleissaan Suomea maaksi, jonka puolustusratkaisuista muiden kannattaisi ottaa mallia. Kommentoin aihetta Verkkouutisille.

Syynä siihen, miksi suomalainen puolustusajattelu on alkanut laajemmin kiinnostaa, lienevät viime aikojen puolustusratkaisut sekä Suomen ainutlaatuinen turvallisuusympäristö.

Suomi on kuluvan hallituksen aikana tehnyt paljon puolustuksensa eteen. Valtioneuvoston puolustuselonteko ja sen toimeenpano on tästä konkreettinen esimerkki.

Useat eurooppalaiset maat miettivät parhaillaan kustannustehokkaita ratkaisuja puolustukselleen – onhan turvallisuustilanne viimeisten vuosien aikana kiistatta muuttunut, ei vähiten Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan takia. Monet Euroopan maat, esimerkiksi Ruotsi, ovat palaamassa asevelvollisuuteen.

Katseet kääntyvät meihin, sillä Suomi on hyvä esimerkki kustannustehokkaasta puolustuksesta. Yleinen asevelvollisuutemme on harvinainen, mutta toimivaksi havaittu ratkaisu. Myös alueellinen puolustusjärjestelmämme kiinnostaa, viimeksi keskustelin asiasta Puolan puolustusministerin kanssa.

Olemme sotilaallisesti liittoutumaton maa, joka tuottaa turvallisuutta, ei ainoastaan yksipuolisesti kuluta sitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *