Lotta Svärd – nainen ja maanpuolustus –näyttelyn avajaisissa

Kuvassa Lotta Svärd – nainen ja maanpuolustus -näyttelyn isä Hannu Lakee.

Pidin 2.12.2017 avajaispuheen ”Lotta Svärd – nainen ja maanpuolustus” –näyttelyn avajaisissa Nurmijärvellä. Näyttelyssä esitellään suomalaista maanpuolustusta vapaaehtoistyön näkökulmasta.

Puheessani kiitin näyttelyn järjestäneitä reserviläisiä perinteiden ja maanpuolustustahdon vaalimisesta. Näyttelyesineistö kuvaa Lotta-järjestön osuutta ponnisteluissamme. Esineistö piirtää mieliimme kuvan sukupolvesta, jonka nuoruusvuodet täyttyivät velvollisuuksista; naisista, joille yhteinen etu oli tärkeämpää kuin oma etu.

Lottien tehtävät olivat sota-aikaan hyvin moninaiset ja kotirintaman tuki ensiarvoisen tärkeää. Rinnalla toimi myös muita vapaaehtoisjärjestöjä, kuten Sotilaskotiyhdistys, Martat, Maatalousnaiset ja Työläisnaisliitto. Yleinen ilmapiiri ja yhteen hiileen puhaltamisen henki suosivat vapaaehtoistoimintaa sotiemme aikana. Yksin ei kukaan olisi pärjännyt.

Vapaaehtoinen maanpuolustus on yhä edelleen tärkeää. Jokaiselle käsiparille olisi käyttöä myös tulevaisuuden kriisissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *