Vimpelin sotakoulu 100 vuotta

Pidin juhlapuheen Vimpelin sotakoulun 100-vuotisjuhlassa 28.12.2017 Vimpelissä. Puheessani tarkastelin koulun vaiheita ja sivusinpa lyhyesti myös puolustusvoimien tulevia materiaalihankintoja.

Vimpelin sotakoulun merkitys oli huomattava – kurssin käyneet toimivat vapaussodassa 1918 tärkeissä johtotehtävissä hallituksen joukoissa joukkueenjohtajista aina pataljoonankomentajiin saakka. Vimpelin oppilaat maksoivat raskaan hinnan esimerkillä johtamisesta – nelisenkymmentä johtajaa kaatui vapauden puolesta.

Paras tapa vaalia vapaustaistelun perintöä on pitää huolta maanpuolustuksesta. Valtaosa suomalaisista haluaa edelleen puolustaa maatamme kaikissa tilanteissa. Yleinen maanpuolustustahto, jota vapaaehtoinen maanpuolustustyö tukee, on Suomen puolustuksen henkinen kivijalka.

Puolustusvoimien materiaalihankintojen painopiste on tällä hetkellä maavoimissa, jolle ollaan hankkimassa muun muassa uudenaikaista liikkuvaa tykistöä. Tulevina vuosina hankintojen painopiste siirtyy ensin merivoimiin ja sitten ilmavoimiin.

Juhlasta kirjoittivat mm. Yle, Helsingin Sanomat, Pohjalainen, Ruotuväki, Suomen Sotilas ja Järviseudun Sanomat. Äänitallenne löytyy Järviradion sivuilta.