Maanpuolustuskurssin avajaisissa

Pidin 22.1.2018 puheen 224. Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä. Tarkastelin puheessani puolustushallinnon lainsäädäntöhankkeita ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämistä.

Esimerkkeinä tuoreista lakimuutoksista mainitsin mm. aluevalvontalain ja rikoslain, joiden soveltamisalan piiriin kuuluu nyt myös sellainen sotilaallinen uhka, jonka valtiollista alkuperää ei voida suoraan tunnistaa ulkoisten valtiollisten tunnusmerkkien perusteella. Yllämainittujen lisäksi eduskunta hyväksyi viime kesänä lakimuutokset, joiden perusteella puolustusvoimat voi sekä antaa että vastaanottaa kansainvälistä sotilaallista apua.

On välttämätöntä, että myös tiedustelulainsäädäntö saadaan mahdollisimman pikaisesti voimaan. Keskeisenä perusteena on tarve saada sotilastiedustelujärjestelmä vastaamaan muuttunutta turvallisuusympäristöä ja teknologista kehitystä. Toivonkin, että ne kansanedustajat, jotka pitävät tiedustelulainsäädäntöä hyvänä ja tarpeellisena, kannattavat sen kiireellistä voimaansaattamista. Kun kyse on kansallisesta turvallisuudesta, tulee vastuullisesti toimivien päättäjien kaataa hallituksen ja opposition väliset keinotekoiset raja-aidat.

Käsittelin puheessani myös vapaaehtoisen maanpuolustuksen uudelleenjärjestämistä. Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus voitaisiin järjestää siten, että vapaaehtoiseen maanpuolustukseen kuuluva sotilaallinen koulutus siirrettäisiin puolustusvoimille. Uusi toimintamalli vaatisi lisärahoitusta, mutta lisäisi toteutuessaan valmiutta ja suorituskykyä. Teen päätöksen asiassa kuultuani vapaaehtoista maanpuolustuskenttää ja poliittisia päättäjiä.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.defmin.fi/puheet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *