Miinakauhun paluu…

Suomessa on jo muutaman vuoden ajan kehitelty uutta asejärjestelmää, joka toisi jalkaväkimiinojen kieltämisen myötä poistunutta alue- ja etenkin pelotevaikutusta, niin sanottua miinakauhua, takaisin. Kyseessä on hyppypanos eli etälaukaistava räjähde, joka laukaistaessa nousee ilmaan ja vaikuttaa ylhäältä alaspäin.

Tuotekonsepti on jo hyvässä vaiheessa, ja sitä testataan parhaillaan. Toivottavasti prototyyppi saadaan valmiiksi vielä tämän vuoden aikana. Olen saanut seurata testejä, ja hyvältä vaikuttaa: aluevaikutusta on ja läpäisykykyä löytyy. Tarkoitus on pystyä vaikuttamaan niin vihollisen sotilaisiin kuin ajoneuvoihin.

Uudelle järjestelmälle ei voi vielä tässä vaiheessa antaa hinta-arviota. Selvää kuitenkin on, että se tulee kalliimmaksi kuin jalkaväkimiinat, jotka olivat kotimaisia ja halpoja, eikä niistä ollut vaaraa muille kuin vihollisille. Uusi hyppypanos on kalliimpi tapa yrittää hoitaa sama suorituskyky. Toisaalta myös kustannustehokkuutta löytyy suhteessa monimutkaisempiin asejärjestelmiin. Tämä on hinta, joka Ottawan sopimuksesta pitää nyt maksaa.

Vaikka uuden puolustusaseen testeissä on saatu lupaavia tuloksia, on vielä pitkä matka siihen, että ase hyväksyttäisiin Suomen puolustusvoimien sotavarusteeksi. Toivottavasti kuitenkin pääsemme vielä tänä vuonna tiedottamaan asiasta yksityiskohtaisemmin.

Jos tämä projekti saadaan maaliin, Suomen puolustus saa lisää uskottavuutta ja kynnys hyökätä Suomeen kasvaa.

Lisää aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *