Tykkylunta ja virka-apua

Tykkylumen aiheuttamat laajat sähkökatkot ovat herättäneet keskustelua Puolustusvoimien virka-apukäytännöistä. Julkisuudessa on mm. pohdittu, pitäisikö häiriötilanteessa myös yrityksillä olla keino saada Puolustusvoimien virka-apua, jos esimerkiksi sähköverkko tai puhelinyhteydet ovat vaarantuneet.

Kommentoin aihetta Lännen Medialle.

Puolustusvoimien lakisääteisenä tehtävänä on viranomaisten tukeminen. Tällä varmistetaan, että Puolustusvoimien antama tuki kanavoituu oikein sekä se, että tehtävä voidaan toteuttaa vaarantamatta muiden Puolustusvoimien lakisääteisten tehtävien toteuttamista.

Puolustusvoimien nykyisen virka-apukäytännön mukaan apua voivat pyytää lähinnä pelastuslaitos ja poliisi. Puolustushallinnon kannalta nykyinen käytäntö on osoittautunut toimivaksi, mutta aina asioita voidaan parantaa.

Parhaillaan meneillään olevassa, asettamassani hankkeessa vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämiseksi on yhtenä selvitettävänä osa-alueena myös sen rooli osana virka-apua. Hankkeen lopputulemana voidaan saada helpotusta myös virka-avun saamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *