Ylipäällikön tulkinta

Tasavallan presidentti, Puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö kommentoi Ylen vaalitentissä Ottawan sopimusta ja teki mielestäni käytännönläheisen tulkinnan jalkaväkimiinojen mahdollisesta paluusta. Hän totesi näin:

”Ei se ehkä niissä olosuhteissa ollut ihan oikein, mutta jäljet on paikattu. On kehitetty korvaavia aseita… ja tietysti on sitten mahdollista ehkä palata jossain vaiheessa jos joku miinojen perään halajaa – silloin jos kansainvälisiä sopimuksia yleisesti rikotaan elikkä sodan sattuessa.”

Totesin Keskisuomalaisen haastattelussa, ettei olisi yllättävää, että kriisissä, jossa kansainväliset sopimukset on heitetty romukoppaan, Suomea puolustettaisiin kaikin mahdollisin keinoin, kielletyt jalkaväkimiinat mukaan lukien.

Vaikka Ottawan sopimus kieltää meitä ylläpitämästä valmiutta jalkaväkimiinojen kehittämiseen ja valmistukseen, ja sopimusta luonnollisesti noudatamme, olisi teoriassa mahdollista verrattain helposti käynnistää kiellettyjen sakara- ja putkimiinojen tyyppisten aseiden tuotanto – kyse kun ei ole mistään rakettitieteestä.

Suomi tuhosi vuonna 2015 viimeiset jalkaväkimiinat, lukuun ottamatta niitä, jotka jätettiin koulutuskäyttöön. Jalkaväkimiinoja käytetään yhä useissa maailman konflikteissa; tiettävästi myös Ukrainassa, vaikka maa on sitoutunut Ottawan sopimukseen. Tästä syystä Puolustusvoimissa pitää edelleen harjoitella jalkaväkimiinoilla ja kouluttaa väkeä niiden käyttöön, jotta sotilaamme osaavat ne tunnistaa ja tuhota oikein kohdalle sattuessa.

Jalkaväkimiinat osin korvaavan uuden asejärjestelmän kehitys on hyvällä mallilla. Ensimmäinen versio valmistuu noin vuoden kuluessa.

2 thoughts on “Ylipäällikön tulkinta”

  1. Toki voi kehitellä uutta ja etsiä porsaanreikiä miina-asiassa, mutta Wikipedia siteeraa Ottawa-sopimusta näin: ”Sopimuksen voi irtisanoa kuudessa kuukaudessa ilmoittamalla siitä sopimuksen tallettaneille Yhdistyneille kansakunnille. Miinakielto kuitenkin jatkuu irtisanomisaikana syntyneen sodan loppuun saakka, mikäli sota alkaa irtisanomisaikana.”

    Mielestäni olisi selkeintä heti irtisanoa kannaltamme erittäin epäedullinen sopimus.

    Ystävällisin terveisin Kari

  2. No niin, tämäkin asia on hyvällä mallilla. Vuoden kuluttua me kansalaiset tiedämme lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *