HX-hankkeen tarjouspyyntö lähetettiin

Hallitusohjelman mukaisesti käynnistin syksyllä 2015 hankkeen Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamiseksi. Se tunnetaan nimellä HX-hanke. Hanke alkoi tietopyyntövaiheella, ja se on nyt virallisesti siirtynyt tarjouskilpailuvaiheeseen, kun tarjouspyyntö luovutettiin 27.4.2018 Ison-Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltojen hallinnoille. Vastauksia odotellaan saapuvaksi ensi vuoden alkupuolella. Varsinaisen hankintapäätöksen aika on vuonna 2021. Päätös on siis seuraavan hallituksen asia.

Perusteet ja ohjaus tarjouspyyntöön ovat tulleet valtioneuvoston puolustusselonteosta sekä puolustushallinnon useista eri suunnitelmista ja ohjeista. Tarjouspyynnön perusteet on esitelty eduskunnan puolustusvaliokunnalle ja sen lähettämisen on hyväksynyt hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta.
Hornet-hävittäjät poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Puolustusselonteossa linjataan, että poistuva Hornetin suorituskyky korvataan täysimääräisesti ja Ilmavoimien päätorjuntajärjestelmä korvataan suorituskykyisillä monitoimihävittäjillä vuodesta 2025 alkaen.

Hankinnalla ratkaistaan ilmavoimien taistelukyky aina 2060-luvun alkuun asti. Hornet-kaluston suorituskykyä ei voida korvata ilmatorjunnalla eikä miehittämättömillä ilma-aluksilla, jotka kattavat vain osan Hornet-kaluston suorituskyvystä. Hankintapäätöksellä on merkittävä vaikutus koko puolustusjärjestelmän kykyyn ja uskottavuuteen vähintään seuraavan 30 vuoden ajan. Siksi hankkeessa mennään suorituskyky edellä ja siksi sen tulee johtaa suorituskyvyltään parhaimman järjestelmän valintaan.

Hankinnan kustannusarvio on 7–10 mrd €. Ylläpito- ja käyttökustannukset pitää kyetä kattamaan normaalista puolustusbudjetista ilman erillisrahoitusta. Suomi pyrkii saamaan parhaan mahdollisen tarjouksen kaikista viidestä konetyypistä. Suomi on sitoutunut perusteellisiin neuvotteluihin kaikkien tarjoajien kanssa, jotta kunkin kandidaatin osalta löydetään paras mahdollinen ratkaisu.

Tarjouspyynnön lähettämisen myötä siirrymme myös kuulopuheiden ajasta todennettuun ja testattuun tietoon. Tietopyyntövaihe tuottaa sitovaa ja hankkeen ammattilaisten todentamaa tietoa kandidaattien tarjoamista ratkaisuista.

Aiheesta lisää: http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hx-hankkeen-tarjouspyynto-lahetettiin

HX-hankkeen tarjouspyyntövaihetta koskevan tiedotustilaisuuden tallenne: http://valtioneuvosto.fi/live

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *