Nykymalli toimii, miksi muuttaa?

Ajatus varusmiespalvelusta suorittavien miesten ja vapaaehtoisten naisten majoittamisesta yhteistupiin on herättänyt keskustelua. Varusmies-lehti kertoo, että Puolustusvoimissa olisi halua kokeilla yhteistupia. Järjestely kiinnostaa, koska Norjassa saadut tulokset ovat osoittaneet yhteistupien hyödyttävän esimerkiksi ”ryhmäytymistä”.

Asia kuitenkin linjataan puolustusministeriössä. Kommentoin aihetta Ilta-Sanomille. Kantani on, että koska nykyjärjestelmässä ei ole havaittu ongelmia, sitä ei ole syytä muuttaa. En siis näillä tiedoilla kannata yhteistupiin siirtymistä.

Norjalainen valikoiva ja sukupuolineutraali asevelvollisuusjärjestelmä ei ole suoraan verrattavissa suomalaiseen. Sitä paitsi tapahtuu sitä suomalaista ”ryhmäytymistä” jo nyt metsäkeikoilla ja laivapalveluksessa, joissa yhdessä nukutaan.

Asiasta keskusteltaessa on myös hyvä huomioida varusmiespalveluksessa tapahtuvat häirintätapaukset, joita Puolustusvoimien hiljattain teettämän, Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskuksen tekemän kyselyn mukaan ovat kokeneet sekä naiset että miehet. Ja ikävän korkeat ovat luvut. En usko, että yhteistuvat ainakaan auttaisivat tässä ongelmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *