Siviilipalvelus uudistettava

Kansalaispalvelukeskustelun mainingeissa on puheenvuoro annettu myös siviilipalvelusmiehille. Helsingin Sanomissa siviilipalvelusmies Niko Karvanen toteaa nykyjärjestelmästä paljonpuhuvasti: ”Siviilipalvelus omassa yliopistossani ei juurikaan eroa normaalista opiskelusta, ja samalla tämä vuosi hyödyttää uraani. Vuosi armeijassa metsässä rämpiessä olisi mennyt omalla kohdallani täysin hukkaan.”

Voisiko nykyisen siviilipalvelusjärjestelmän epäkohdista enää selkeämmin sanoa – vaikka tarkoituksena oli kai tuoda sen hyvä puoli esiin. Jatkossa ei voi enää olla mahdollista, että siviilipalvelusmiehet harjoittelevat velvollisuuksista luistelua samalla kun heidän asepalvelusta suorittavat ikätoverinsa harjoittelevat taistelua – metsässä rämpiessään. Yllä oleva lainaus kertoo kaiken olennaisen siitä, että siviilipalvelus ei hyödytä yhteiskuntaa, ainoastaan niitä yksilöitä, jotka osaavat käyttää sitä hyväksi.

On aika vuosikymmenten uinumisen jälkeen uudistaa siviilipalvelusta. Kaikkien siviilipalvelustehtävien tulee jatkossa tukea yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Sivareista on luotava rekisteri, joka takaa mahdollisuuden käyttää heitä yhteiskunnan turvallisuutta uhkaavissa poikkeusoloissa.

Kansalaisvelvollisuuttaan, aseellista varusmiespalvelusta suorittavia nuoria miehiä ei ole aina arvostettu tarpeeksi. He kuitenkin asettavat nurkumatta isänmaan omien mielitekojensa ja henkilökohtaisen etunsa edelle. Kunnia varusmiehille ja vapaaehtoisille varusnaisille! Juuri heidän velvollisuudentuntonsa mahdollistaa muiden luistelun. Näin ei saa olla enää jatkossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *