Keskustelua hävittäjähankinnoista

Keskustelu Suomen tulevasta hävittäjähankinnasta eli HX-hankkeesta on ollut aika ajoin vilkasta. Julkisuudessa on nostettu esille eri konetyyppien ongelmia ja ovatpa jotkut poliitikot ottaneet kantaa omien suosikkiensa puolesta. Kommentoin aihetta Kauppalehdelle haastattelussa.

Kuten haastattelussa totean, ei julkisten tietojen pohjalta kannata tehdä kovin pitkälle meneviä päätelmiä eri konetyyppien paremmuudesta tai huonommuudesta, koska jotkut valmistajat kertovat avoimemmin ongelmista kuin toiset. Esimerkiksi F-35:llä, jota on kovasti kritisoitu, on ollut melko avoin prosessi – liki kaikista ongelmista on kerrottu ulospäin. Jotkut valmistajat taas eivät ole kertoneet juuri mitään mistään ongelmista.

HX-hanke etenee kuin juna, ja hävittäjävalinta on seuraavan hallituksen asia. Olen kannustanut kaikkia johtavissa asemissa olevia päättäjiä olemaan ottamatta kantaa minkään konetyypin tai valmistajan puolesta, sillä suosikkien nimeäminen tässä vaiheessa prosessia on paitsi tarpeetonta, myös haitallista. Valitettavasti kannanottoja on kuitenkin kuultu. Pidän niitä ajattelemattomina: Jos Suomen on tarkoitus HX-hankkeen kautta hakea parasta ratkaisua kustannustehokkaaseen hintaan, silloin ei kannata julkisesti huudella, että me otamme tämän konetyypin ja määritelkää te hinta sille.

Monitoimihävittäjän valinnassa korostuu suorituskyky. Niitäkin diletantteja on, joiden mielestä koneita voidaan korvata miehittämättömillä lennokeilla ja ohjuspuolustuksella, mutta nämä lausunnot kertovat ennen kaikkea ymmärtämättömyydestä: ei mikään valtio tällä hetkellä korvaa monitoimihävittäjien suorituskykyä miehittämättömillä laitteilla. Ilmatorjunta on toki kokonaisuus, jossa tarvitaan myös ilmatorjuntaohjuksia.

Uusia hävittäjiä on tarkoitus hankkia 64 eli saman verran kuin Horneteja on nyt. Kyse on siis merkittävästä taloudellisesta ponnistuksesta. Hävittäjähankinnan myötä syntyy valmistajan kanssa sovittavaa teollista yhteistyötä, jonka tavoitteeksi on asetettu kunnianhimoinen 30 prosenttia hankkeesta. Se avaa meidän verraten pienelle puolustusteollisuudellemme uusia mahdollisuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *