Syytön kunnes toisin todistetaan

Kansallisarkisto on julkistanut valtioneuvoston kanslian tilaaman selvityksen suomalaisten SS-vapaaehtoisten mahdollisuudesta osallistua juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen vuosina 1941-1943 Ukrainassa ja Kaukasuksella. Aikaamme kuvaavasti selvitys julkaistiin vain englanniksi. Suomeksi ja ruotsiksi ilmestyi vain lyhyet tiivistelmät.

Historiantutkijana olen toki tyytyväinen, että historiaa tutkitaan. Kaikessa tutkimuksessa on luonnollisesti pitäydyttävä todistusvoimaisissa lähteissä ja pyrittävä objektiivisuuteen.

Suomalaiset SS-vapaaehtoiset olivat muista kansallisuuksista poiketen valtion lähettämiä. Muut kansallisuudet koostuivat yksilöperustein rekrytoiduista sotilaista. Suomalaisilla oli vilpitön halu palvella Saksan asevoimissa Wehrmachtissa, jääkäriliikkeen tapaan, mutta Saksan valtiojohdon päätöksellä suomalaisvapaaehtoiset liitettiin pataljoonana osaksi Waffen-SS:n Wiking-divisioonaa. Kaikkiaan suomalaisia oli 1 408. Tätä nykyä suomalaisia SS-vapaaehtoisia on elossa enää kahdeksan.

Nyt julkaistussa selvityksessä suomalaisista SS-vapaaehtoisista ei käsitykseni mukaan esitetä yhtään uutta todistetta, että suomalaiset olisivat syyllistyneet sotarikoksiin taikka osallistuneet juutalaisvainoihin. Siksi pidän epäoikeudenmukaisena, että heidän päälleen heitetään epäilyksen varjo ilman todisteita.

Professori Timo Vihavainen ruoti asiaa omassa blogissaan perusteellisesti. Hän kiteyttää tutkimuksen tuloksen niin ”ettei voida osoittaa yhtään konkreettista tapausta, joissa nimenomaan suomalaiset olisivat toimineet kansainvälisen oikeuden vastaisissa, natsi-ideologian mukaisissa tuhoamistehtävissä”. Voiko tuota enää selvemmin ilmaista.

Oikeusjärjestelmässä noudatetaan sitä periaatetta, että syytetty on syytön kunnes toisin todistetaan. Mielestäni tämä sopii myös historiantutkimukseen.

6 thoughts on “Syytön kunnes toisin todistetaan”

 1. Kyse ei ole oikeuskäynnistä vaan historiantutkimuksesta.
  Nytkö vasta on ”epäilyksen varjo” heitetty? Koko ajanhan on tiedetty heidän taistelleen eturintamalla hyökkääjinä.

 2. Arvoisa herra puolustusministeri,
  eikös teidän entinen ja nykyinen puolueenne ole toiminut juuri samalla lailla maahanmuuttajia kohtaan?
  Annatte ymmärtää, että jokainen heistä on ties millainen rikollinen tai ainakin epäilty kunnes he itse todistavat toisin.
  Kansallisarkisto löysi syyllistävää aineistoa, mutta ei voinut yksilöidä ketkä nimenomaiset henkilöt rikoksiin ovat syyllistyneet.

 3. ”Kansallisarkisto on julkistanut valtioneuvoston kanslian tilaaman selvityksen suomalaisten SS-vapaaehtoisten mahdollisuudesta osallistua juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen vuosina 1941-1943 Ukrainassa ja Kaukasuksella. ”
  Korjaisin tämän kuulumaan ”suomalaisten SS-vapaaehtoisten mahdollisesta osallisuudesta… . ”

 4. Tähän saakka näitten suomalaisten SS-miesten muistoa on peitelty, aivan kuin he olisivat olleet hyväntekijöita auttamassa Saksan armeijaa. Ministeri Jussi Niinistö jatkaa samaa vähättelyä ja liittyy SS-sotilaiden faniklubiib kuten niin moni oikealla laidalla oleva suomalainen.

 5. Hyvä kommentointi!!!
  Syyllistetään 1400 miestä, syytteellä hyvin todennäköisesti syyllisiä ilman todisteita! Haluttiinko me myötäillä juutalaiskeskusta, vai mitä hörhöilyä ja jeesustelua tämä on. Mielestäni ei suomalaisia tarvitse vetää jokaisesta todistamattomasta synnistä hirteen, vaikka oltiin Saksan rinnalla sodassa!

 6. Näin on, mitään todisteita ei ole esitetty. On vain esitetty vihervasemmistolaisia arvailuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *