Kannuksen kaupunginjohtaja

Olen aloittanut Kannuksen kaupunginjohtajan viranhoidon 1. lokakuuta 2020. Viime viikkoina olen saanut ajaa itseäni sisään tutustumalla Kannuksen elinkeinoelämään ja hallintoon, kuin myös moneen ystävälliseen ja kannustavaan kannuslaiseen. Kiitos lämpimästä vastaanotosta, tänne on ollut mukava tulla!

Kannus on maakuntansa kakkoskaupunki. Sellaisia kutsutaan myös seutukaupungeiksi. Eivät ne isoja kaupunkeja ole, mutta eivät aivan maaseutuakaan. Voisiko Kannusta luonnehtia maaseutumaiseksi pikkukaupungiksi, pilke silmässä ja nykytermiä käyttäen hybridikaupungiksi?

Keskipohjanmaan kunnissa on ollut paikoin kasvua väkimäärissä – tai ainakaan ei ole otettu takapakkia niin paljon kuin takavuosina. Vaikka alkuvuoden tilastotiedot eivät koko vuodesta totuutta kerrokaan, on tilanne lupaava. Itse asiassa en muista, että vuosiin tai vuosikymmeniin olisi ollut näin mielenkiintoista tilannetta. Onko suurkaupungistumisen megatrendi kääntymässä?

Muuttoliikettä maalta kaupunkeihin on hillinnyt koronasta aiheutunut taloustilanne. Toisaalta korona on tehnyt maalle muuttamisesta vetovoimaisempaa. Se on osoittanut, että varsin monet meistä voivat olla ainakin osin etänä töissä ja silti hommat hoituvat.

Maaseutumainen asuminen kiinnostaa suomalaisia entistä enemmän, samoin kotimaanmatkailu ja mökkeily. Tässä piilee mahdollisuuksia keskipohjalaisille kunnille. Ihmiset pohtivat yhä enemmän missä ja millä hinnalla haluavat asua, elää sekä lapsensa turvallisesti kasvattaa.

– –

Koska en ole enää aktiivinen päivänpolitiikassa, olen päättänyt keskittyä virkaani Kannuksessa ja ajaa vähitellen nämä jussiniinisto.fi -kotisivut alas. Ne ovat palvelleet käyttäjäänsä hyvin, julkinen kiitos ja tunnustus ylläpidolle – kiitos Kari!

Kiitos myös blogieni lukijoille kuluneesta vuosikymmenestä 2010-2020. Jatkossakin toki tulen julkaisemaan – nulla dies sine linea – esimerkiksi Lestijoki-lehdessä kolumneja.

Kesäkuva Kaivopuistosta

Kaunista loppukesää kaikille kotisivuilleni eksyneille! Kesäni on pitkälti kulunut – monen muun  korona-ajan suomalaisen lailla – kotimaan kohteita kolutessa. Tallinnassa tuli toki käytyä, mutta onko Viro ulkomaa?  😎 Kesäkuvassa olen tutustumassa Suomen ensimmäiseen luonnonmuistomerkkiin (1922), Helsingin Kaivopuistossa olevaan kalliorotkoon. Se ei ole ihan helppo löytää, mutta jahka löydätte Tähtitornin, on tämä “Suomen Grand Canyon”😉  sen välittömässä läheisyydessä. Hauska pieni matkakohde aivan eteläisimmässä osassa pääkaupunkiamme.

Suojeluskuntalainen-patsas Kokkolaan

Vapaussotien Keski-Pohjanmaan Perinneyhdistys kutsui minut juhlapuhujaksi Kokkolaan 28. kesäkuuta. Tilaisuudessa vihittiin juhlallisin menoin suojeluskuntatalo Vartiolinnan pihalle taiteilijaprofessori Pekka Jylhän Suojeluskuntalainen-patsas vuonna 2008 paljastetun Lotta-patsaan viereen.

Erityisen mukava oli tulla Keski-Pohjanmaalle, kun Kannuksen kaupunginvaltuusto oli hiljattain valinnut minut uudeksi kaupunginjohtajakseen 1.10.2020 lukien! Vastaanotto on ollut kautta linjan lämmin.

Ohessa ote puheestani, joka käsitteli suojeluskuntajärjestön merkitystä Suomen maanpuolustukselle ja maanpuolustustahdolle. Koko juhlasta aikanaan laajemmin Vapaussoturi-lehdessä.

Suomen suojeluskuntajärjestöllä ei ollut ulkomaista esikuvaa. Järjestö syntyi ja kehittyi suomalaisista lähtökohdista. Suurimmillaan siihen kuului sotien alla yli 120 000 varsinaista jäsentä ja noin 30 000 suojeluskuntapoikaa. Lottajärjestöön kuului noin 150 000 toimivaa jäsentä ja lähes 40 000 pikkulottaa. Näiden järjestöjen yli 340 000 jäsentä muodostivat Suomen kaikkien aikojen suurimman kansalaisjärjestön.

Mainittakoon vielä, että sotavuosina sotilaspoikien, joita aiemmin suojeluskuntapojiksi kutsuttiin, lukumäärä yli kaksinkertaistui 70 000:een.

Juhlapaikalle oli saapunut myös pari sotiemme veteraania. Oikimmaisena sotilaspoikana palvellut Timo Siukosaari, Vapaussodan Perinneliiton kunnisapuheenjohtaja.

Sarkatakkien – kuten suojeluskuntalaisia vormunsa perusteella kutsuttiin – sotilaskoulutuksesta vastasivat pääsääntöisesti aktiiviupseerit. Kolmisensataa luutnanttia, kapteenia tai majuria vastasi käytännön koulutustyöstä. Keskimäärin suojeluskuntalainen sai ennen talvisotaa sotilaskoulutusta kymmenisen päivää, mikä oli tehokas lisä silloinkin riittämättömiin reserviläisten kertausharjoituksiin.

Eikä pidä unohtaa suojeluskuntajärjestön kautta maan tapahtunutta monipuolista vaikutusta urheiluun, mainittakoon vain kansallispelimme pesäpallon läpimurto nimenomaan suojeluskuntien kautta.

Kulttuurin saralla suojeluskuntatalot olivat usein paikkakuntiensa sosiaalisen elämän keskuksia, aikansa monitoimitaloja – yhtenä esimerkkinä Kokkolan Vartiolinna.

Suojeluskuntalaispatsaan tehnyt taiteilijaprofessori Pekka Jylhä. Patsas on valettu pronssista, joten se tulee aikanaan tummumaan viereisen lottapatsaan tavoin.

Susitaival tulee taas!

“Pääsy ilman erikoislupaa kielletty”, lukee everstiluutnantti Paavo Susitaivpaleen takana olevassa tolpassa. JR  29:n komentaja miehineen ei kuitenkaan hankkinut erikoislupaa vallatessaan Värtsilän takaisin Karjalan Armeijan yleishyökkäyksen toisena päivänä 11.7.1941. – SA-kuva..

Muistan elävästi everstiluutnantti Paavo Susitaipaleen puuskahduksen, kun neljännesvuosisata sitten kerroin suun­nitte­levani hänestä elämäkertaa: “Koko elämäker­ta, ai hitto, se on suurtöinen!”

Ystävällisesti hankkeeseeni suhtautunut vanha aktivisti oli luonnolli­sesti oikeas­sa, mutta päätöstäni en joutunut katu­maan. Susitaipaleen vaiheet olivat tutkimi­sen arvoi­set. Ehtihän hän laaja-alaisen ja harvinai­sen pitkän, liki vuosisa­dan mittai­sen elämän­kaarensa (1896-1993) aikana olla mones­sa mukana: jääkä­riliikkees­sä, johtotehtävissä kolmessa sodassa, tunnet­tu­na IKL-poliitikkona ja vieläpä tuotte­li­aana kirjai­li­jana sekä toisinajattelijana.

Monena mies eläessään ‒ ja todellinen Suomen nykyhistorian viimeinen mohikaani: viimeinen elossa ollut aktivisti, jääkärivärväri, vapaussodan komppanianpäällikkö, suojeluskuntapiirin piiripäällikkö, Mäntsälän kapinan johtohahmo, IKL:n kansanedustaja, talvisodan rintama- ja jatkosodan rykmentinkomentaja.

Toteutin elämäkerran väitöskirjan muodossa. Se julkaistiin Suomen Historiallisen seuran Bibliotheca Historica -sarjassa 1998 ja on ollut jo pitkään loppuunmyyty. Kun puolustusministerin pestini päättyi, vapautui kirjallisille harrastuksille aikaa. Entisen erityisavustajani, nykyisen antikvaarin Petteri Leinon kannustuksesta päätin tehdä kirjasta uudistetun painoksen. Tekstiä olen uudistanut luettavammaksi. Kuvitusta olen lisännyt paljon. Väitöskirjani painamisen jälkeen löytyneitä uusia lähteitä ja ilmestynyttä kirjallisuutta olen myös pyrkinyt ottamaan huomioon.

Vox populi, vox dei. Paavo Susitaival oli populisti. Hän ei ehtinyt nähdä väitöskirjaani, mutta arvatenkin olisi arvostanut sitä. Toisaalta hän olisi epäilemättä toivonut kirjasta kansanpainosta. Nyt on sen aika. Kirja tullee ulos ensi talvena.

Minulta on kysytty…

Minulta silloin tällöin kysytään mitä oikein puuhaan. Entisten ministerien tulemiset ja menemiset kiinnostavat. No, kerrotaan!

Kirjallisten harrastusten – esimerkkinä yllä mainittu Susitaival-kirja – lisäksi olen etsinyt töitä. Parhaillaan olen ehdolla Kannuksen kaupunginjohtajaksi. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta 15. kesäkuuta, joten elämme jännittäviä päiviä, ystävät hyvät.

Ja olen minä edelleen Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen, mutta jatko siellä on riippuvainen Kannuksen kaupunginvaltuuston päätöksestä…

Lisäksi Pirkkalassa toimivan FY-Composites Oy:n yhtiökokous on nimennyt minut hiljattain hallituksensa jäseneksi, samoin kuin tytäryhtiönsä SMH-Uretan Oy:n hallitukseen.

FYC rakentaa monenlaista ballistista suojaa, kuten esimerkiksi kypäriä puolustusvoimille. On hienoa saada olla mukana kotimaisessa puolustusmateriaaliteollisuudessa, oppia uutta  ja hyödyntää omaa osaamista sekä osaltaan olla rakentamassa huoltovarmuutta.

 

Voiton päivä

Vapaussodan päättymisestä on 16. toukokuuta 2020 tullut kuluneeksi 102 vuotta. Sen vuoksi Vapaussodan Invalidien Muistosäätiö, jonka hallitukseen olen ministerikauden jälkeen taas palannut, laski Helsingissä perinteisen havuseppeleen. Vieressäni VIMS:n hallituksen pitkäaikainen jäsen, sotahistorian professori Ohto Manninen, joka oli myös akateeminen opettajani Helsingin yliopistossa.
Helsingin valtauksessa kaatuneiden valkoisten haudalle Vanhan kirkon puistossa seppeleensä laski myös Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistys. Sadesään kuvat otti Vapoussoturi-lehden päätoimittaja Vesa Määttä.

Turvaa vapaa Suomi