Gallupit ovat galluppeja

YLE Uutisten eilen julkistetun gallupin

 http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/07/perussuomalaisten_suosio_ennatyskorkealla_1836354.html 

mukaan Perussuomalaiset on noussut valtakunnan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Historiallinen juttu, kun muistetaan että kyseessä on kuitenkin pienin eduskuntapuolue, joka sai viime vaaleissa 4,1 % äänistä ja 5 kansanedustajaa. Nyt kannatus olisi Ylen mittauksen mukaan 10,1 %.

Aiemmissa mittauksissa taakse olivat jääneet kommunistit, ruotsalaiset ja kristilliset, nyt siis myös vihreät. Mahtaa harmittaa. Tiedän, että etenkin monet vihreistä kokevat nämä lukemat suorastaan henkilökohtaisena loukkauksena. Shokki on turhan vahva sana, mutta järkyttyneitä ovat.

Helsingin Sanomien tänään julkistettu galluppi oli jo maltillisempi ja vihreätkin saavat ehkä ensi yönä taas unen päästä kiinni:

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Puolueiden+kannatusluvuissa+ei+suuria+muutoksia/1135258635239

Sen mukaan PerusS:n kannatus olisi tasan 9 %. Hesarin nettisivujen tekstiä lainaten: “Ylen tekemän, eilen julkaistun puolueiden kannatustutkimuksen ja HS-gallupin luvut eivät ole verrattavissa toisiinsa. Eroja on mittaustavoissa, otosten suuruuksissa ja virhemarginaaleissa.”

Kannatus näyttäisi siis pyörivän 9-10 prosentin hujakoilla. Taloustutkimuksen mittaus on yleensä osunut lähemmäksi totuutta, kun vaaliuurnilla on käyty.

Joka tapauksessa tuntuu hienolta, että kymmenen prosentin galluphaamuraja on rikottu. Harvapa olisi tätä uskonut esim. kuusi vuotta sitten, kun vaaleista tuli nollalla alkavia tuloksia samoin kuin gallupeista. Itse uskoin. Olen saanut olla mukana suunnittelemassa askelmerkkejä Perussuomalaisten nousulle, mutta kieltämättä vauhti on yllättänyt minutkin. Ei tämän näin nopeasti pitänyt tapahtua! 

Perussuomalaisten nousu alkoi presidentinvaaleista 2006. Se on pitkälti henkilöitynyt puheenjohtaja Timo Soiniin, niin kuin luonnollista onkin, mutta tulevissa eduskuntavaaleissa Suomen kansa tulee näkemään, että Perussuomalaisilla on tarjota joka vaalipiirissä monipuolinen ja uskottava ehdokaslista, josta on varaa valita. Tulemme etenemään laajalla rintamalla.

Gallupit ovat galluppeja, eikä niistä pidä riehaantua, kuten Soini on todennut. Gallupit eivät äänestä. Vaalityö ratkaisee, mutta kieltämättä merkit ovat hyvät. Hyvin menee mutta menköön!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *