Neljän kuukauden intti?

Osallistuin tänään eduskunnassa asevelvollisuustyöryhmän raportin esittely- ja keskustelutilaisuuteen. Olin paikalla Perussuomalaisten edustajana, puheenjohtaja Timo Soinin sijaisena ja puoluehallituksen päätöksellä.

Tilaisuutta veti puolustusministeri Jyri Häkämies. Jokaiselle puolueelle oli työryhmän puheenjohtajan Risto Siilasmaan suorittaman raportin esittelyn jälkeen varattu muutaman minuutin puheenvuoro.

Puhuin osin vapaasti mutta toki olin kirjoittanut etukäteen runkoakin. Suurin piirtein näin puhuin:

“Ensinnäkin on todettava, että Perussuomalaiset ovat vankkumattomia yleisen asevelvollisuuden kannattajia. Meitä ei suuremmin hetkauta se, minkälaisia puolustusratkaisuja muut maat tekevät. Suomella ei ole mikään pakko seurata huonoa esimerkkiä, niin kuin valitettavasti taannoin teimme tehokkaiden ja halpojen jalkaväkimiinojen suhteen.

Koko Suomea on puolustettava, se on Perussuomalaisten murtumaton peruslinja. Yleinen asevelvollisuus on meille edelleen sotilaallisesti, kansantaloudellisesti ja yhteiskunnallisesti paras ratkaisu. Perussuomalaiset ovat tyytyväisiä, että työryhmä on päätynyt loppuraportissaan samantyyppisiin johtopäätöksiin.

Raportissa on paljon muitakin myönteistä: useita pikkunäppäriä parannusehdotuksia varusmiehen elämään. Niitä pitää viedä eteenpäin.

Suhtaudumme kuitenkin kielteisesti raportissa esitettyyn ajatukseen neljän kuukauden varusmiespalveluksesta. Vasta joku aika sitten alin palvelusaika oli kahdeksan kuukautta, nyt sitä oltaisiin siis puolittamassa. Mitä seuraavaksi? Kahden kuukauden intti vai kirjekurssi?

Neljän kuukauden asepalvelus olisi askel kohti vapaaehtoista varusmiespalvelusta, kun kerran johtajiksi koulutettavat kuitenkin palvelisivat 12 kuukautta. Ero olisi liian suuri, joten asia ei ole selvittämisen arvoinen.

Neljän kuukauden armeija on siis Perussuomalaisten mielestä kuolleena syntynyt ajatus. Jos säästää pitää, säästettäköön ensin liialliseksi paisuneesta kansainvälisestä kriisinhallintatoiminnasta: miten esimerkiksi Atalanta-operaatio eli somalimerirosvojen jahtaaminen edistää kotimaan puolustusta?

Perussuomalaiset ihmettelevät myös selvitysryhmän intoa vähentää sota-ajan reservin vahvuutta 350 000 miehestä. Vahvuutta ei pidä enää dramaattisesti pudottaa, sitä on tehty varmasti jo liikaakin. Sissisota on täysin mahdollinen skenaario – kaikesta teknoarmeijahypetyksestä huolimatta. Nörttien lisäksi tarvitaan perinteisiä rynnäkkökivääri-kirves-puukko-pakki -miehiä!”

Perussuomalaisten puheenvuoro poikkesi muista. Olen jäävi sanomaan poikkesiko se edukseen, mutta joka tapauksessa se poikkesi.

Kun esimerkiksi pauhasin jalkaväkimiinoista, katsoin vaivihkaa yleisön reaktioita: kyllä, hieman tuntui militäärihenkilöitä hymyilyttävän. Turhaanpa hymyilivät, sillä jalkaväkimiinojen poistaminen puolustusvalikostamme oli emäluokan munaus sekä sotilaallisesti mutta etenkin taloudellisesti. – Miinat  olisivat oman messunsa aihe, mutta ei tässä yhteydessä siitä enempää. Totean vain, että ne pitää palauttaa.

18 thoughts on “Neljän kuukauden intti?”

 1. Jalkaväkimiinat olisivat todellakin oman messunsa aihe. Hämmästyttää, että ne päätettiin kieltää. Pystyyköhän päätöstä enää pyörtää? Tunnen paljon esim. kokoomuslaisia, joiden mielestä päätös oli järjetön. Puhutaanko asiasta enää vai onko asia loppuunkäsitelty?

 2. Erittäin hyvin ja asiallisesti puhuttu. Ja maamiinojen mainitseminen oli rohkea veto, tosiaan on menty aivan hakoteille korvaamalla miinat rypälepommeilla.

 3. Kiitos kommenteista. Miina-asia on vanhojen puolueiden mielestä loppuunkäsitelty. Sen avaaminen vaatisi Suomen irtisanoutumista kansainvälisestä sopimuksesta (Ottawan sopimus, Suomen tarkoitus liittyä 2012). Näin mielestäni hyvin voitaisiin tehdä maineemme kärsimättä: eihän esimerkiksi Venäjä, Yhdysvallat tai Kiina ole miinakiellossa mukana.

  Tiedän minäkin monia kokoomuslaisia, joiden mielestä päätös oli järjetön ja maanpuolustusvoimaamme tuhoava, mutta silti he eivät halua tehdä asialle mitään. Mitä he mahtavat pelätä? Tarja Halosta, Anni Sinnemäkeä vai ketä?

  Perussuomalaiset on ainoa puolue, jonka eduskuntavaaliohjelmassa 2007 oli ja 2011 tulee jalkaväkimiina-asia olemaan.

 4. Suoritin iltapuhteena pienen mediaseurannan yllä mainitusta asevelvollisuusseminaarista. Ylen uutisissa oli jotain:

  http://www.yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/09/hallituspuolueilta_vihreaa_valoa_puolustusvoimien_remonttityoryhmalle_2021869.html

  Enemmän seminaarin varsinaista asiaa oli mielestäni STT:n jutussa, joka alkoi ytimekkäästi:

  Suurimmat puolueet eivät tyrmää ajatusta neljän kuukauden asevelvollisuudesta. Palvelusajan lyhennyksen selvittämistä toivotaan vahvimmin vasemmistoliiton, vihreiden, kristillisdemokraattien ja RKP:n leireissä. Perussuomalaiset vastustavat.”

  Siinähän se olennainen seminaarista olikin. Perussuomalaisten kanta tuli tehtyä tiettäväksi: Vastustamme Suomen kansanarmeijan alasajoa.

  Varmaan vielä uutisvalpas Ruotuväki http://www.ruotuvaki.fi palaa asiaan omassa aikataulussaan, ainakin kaksi vihreävillapaitaista varusmiesreportteria hyöri ahkerina paikalla.

 5. Pitääpä heittää pieni kommentti näistä miinoista. Tämähän on kierretty käytännössä muuttamalla sana “miina” sanaksi “panos”. Eli esimerkiksi kielletty viuhkamiina on armeijan uudella kielellä viuhkapanos. Se tästä maailman pelastamisesta, joten olkaa huoleti, kyllä ne panokset laukeaa vaikka miinat kiellettiikin.

 6. Hiukan ihmetyttää Perussuomalaisten kannanotto yleisen asevelvollisuuden puolesta. Jos yleisen asevelvollisuuden säilyttämisen puolesta vedotaan geopoliittisiin ja historiallisiin syihin, niin todettakkoon että Puola ja Saksa, maiden joiden viime vuosisata oli yhtä verinen kuin Suomen, ovat luopuneet yleisestä asevelvollisuudesta.
  Jos yleistä asevelvollisuutta halutaan ylläpitää, niin silloin pitäisi myös ylläpitää reservin taitoja. Siihen tuskin rahat riittävät. Itse intin suorittaneena harmittaa suunnattomasti, että kertakaan ei ole kutsuttu kertausharjoituksiin. Mitä helvetin ideaa asevelvollisuusarmeijan ylläpitämisessä on, jos ei anneta mahdollisuutta kertauksiin ?
  Muutenkin tämänhetkinen systeemi on epäoikeudenmukainen ja kovin epätasaarvoinen. NHL-pelajaa Olli Jokinen vapautettiin terveydellisiin syihin vedoten. Tuskin Jokisella päässä soi, mutta silti äijä vetää 80 pelin NHL-kauden tosta vaan. Eiköhän kuopata koko inttipelleily lopullisesti.

  Nikke

 7. Kiitos palautteesta, Mikko ja Nikke.

  Nikke: olet tasan oikeassa siinä, että kertausharjoituksia on liian vähän. Rahat riittäisivät, jos niitä ei tuhlattaisi kaiken maailman operaatioihin – kuten tuoreimpana tapauksena somalimerirosvojahtiin Adeninlahdella. Kyse on siitä mihin haluamme varamme kohdentaa. Kyse on päättäjien tahdosta.

  Ja on tosiaan ihmeellistä, jos ammattilaisurheilijat saavat noin vain vapautuksen armeijasta. Saisivat minun puolestani saada saman tien vapautuksen Suomen kansalaisuudestakin, sillä mitä me sellaisilla seteliselkärankaisilla tosi paikan tullen teemme.

 8. Ei miinoja ole varmasti hylätty minnekään. Jos tarve vaatii ne kaivetaan naftaliinista ja niitä käytetään. Eikö tämä nyt ole aivan päivänselvä asia. Luulen, että juuri se mainitsemiasi “militääri-ihmisiä” hymyilytti.

 9. Hyvä Mika. Tarkoitat siis, ettei puolustusvoimat ole demokraattisen kontrollin alainen? Kova väite!

 10. “Ei miinoja ole varmasti hylätty minnekään. Jos tarve vaatii ne kaivetaan naftaliinista ja niitä käytetään. Eikö tämä nyt ole aivan päivänselvä asia. Luulen, että juuri se mainitsemiasi “militääri-ihmisiä” hymyilytti.”

  Luulenpa että Mika on asian jäljillä,jos miinat on esim. purettu “osiin” ja varastoitu, ovatko ne enää varsinaisesti “miinoja”?

  Mielestäni olisi hyvä jos noita “osia” tarvittaessa löytyisi varastosta.

  Parempi vaihtoehto on tietysti irtisanoutua sopimuksesta mutta armeijan ammattitaitoa on varautua “asekätkennällä” huonoa poliittista päätöksentekoa vastaan.

 11. Hyvä nimimerkkikaima, mielenkiintoinen näkökulma. Niin kuin toteat: parempi vaihtoehto on kuitenkin jättäytyä sopimuksesta.

 12. Kannatan runsaasti neljän kuukauden palvelusaikaa, riittävine kertauksineen. Pidin omana inttiaikanani summittaista kirjaa siitä, paljonko asioita oikeasti opeteltiin, siis tehokasta peliaikaa. Yksitoista kuukautta olisi supistunut kevyesti neljään, jos ns. luonnekasvatus eli simputus olisi jätetty pois, ja luotettu siihen, että meillä oli halua oppia ja maanpuolustushenkeä. Niitä meillä nimittäin oli ja luulen että on vieläkin.

  Kun asioita myös kerrataan, reservi ei heikenny entisestä, vaan vahvistuu. Sveitsissä peruspalvelusaika on jopa alle tuon neljä kuukautta, päälle tulee ajan myötä ainakin kolme kuukautta kertauksia. Kun aikaa on vähän, se käytetään olennaiseen. Tämän dynamiittipakkauksen kimppuun ei edes Hitler uskaltanut.

 13. Aivan, nimimerkki “Nähty on”. Enemmän maanpuolustushenkeä, ei kiitos simputukselle.

  Sveitsin malli on kieltämättä tehokas runsaine kertauksineen. Sveitsissähän sotilasvermeetkin ovat asevelvollisilla kotona valmiina.

  Suomessa vaan ei tällä hetkellä näytä olevan riittävästi poliittista tahtoa eikä varsinkaan taloudellisia edellytyksiä riittäviin kertausharjoituksiin, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää riittävän pitkä varusmiespalvelus. Neljä kuukautta ei ole realistinen vaihtoehto.

 14. Itse olen sitä mieltä, että 4 kk riittää armeijassa hyvin, jos keskitytään olennaiseen. Nythän siellä ensimmäiset 2 kk harjoitellaan marssimista, siivoomista ja aseen viemistä olalle. Sen jälkeen istutaan metsässä ja kootaan telttaa 5 kertaa päivässä. Harjoituksen vuoksi! Jos kerta koulutetaan sotilaita, niin koulutetaan sitten kunnolla. Nykymeno on pelleilyä.

  Ja tietenkin jos tuon 6kk käyttää tehokkaasti niin vielä parempi!

 15. Helsingin seudun alueilmantorjuntajärjestelmä BUK M1;

  Erittäin tehokas vaikka onkin venäläisvalmisteinen ja ohjusten räjähdekaasut alkavat vaarallisesti vanhentua, joten joudutaan korvaamaan norjalais – amerikkalaisella järjestelmällä!

  BUK M1 pystyy seuraamaan jopa kymmeniä maaleja yhtä aikaa!
  Pystyulottuvuus jopa 22 km ja vaaka 35 km !
  Teki Venäjän – Georgian sodassa ( konfliktissa ) tuntuvat tappiot venäjän ilmavoimilli! ( Oma koira puri! )

  Lähde; Wikipedia,

  Ohjus 9M38 M1
  Ohjuksen lyhyin ampumaetäisyys on kolme kilometriä ja pisin 35 kilometriä. Ohjuksen toimintakorkeus vaihtelee 30 metrin ja 22 000 metrin välillä. Ohjus on kiinteävaiheinen ja saa työntövoimansa ruutirakettimoottorista. Ohjuksen pituus on 5,6 metriä ja halkaisija 400 mm. Lentoonlähtömassa on 650 kg, mistä 70 kg on taistelukärkeä, räjähdysainetta ja valmiita sirpaleita.

  Ohjus tultuaan laukaistuksi se ei vielä hakeudu maaliin, vaan lentää inertiaohjauksella kohti lavetilta määrättyä pistettä taivaalla, joka on asetettu ennakkopisteeseen johtavalle reitille maalin lentosuunnan, -nopeuden ja -korkeuden perusteella. Lennon puolessa välissä ohjus alkaa hakeutua ohjuslavetin tutkan lähettämään, maalista heijastuvaan säteilyyn.

  Ohjuksessa aktivoituu 30 metrin päässä kohteesta herätesytytin. Ohjuksen taistelukärjen räjähtämisellä on painevaikutuksen ja sirpalevaikutuksen lisäksi vielä palovaikutus. Ellei herätesytytin räjäytä taistelukärkeä, on varajärjestelmänä iskusytytin, joka räjäyttää taistelukärjen ohjuksen kärjen osuttua kohteeseen.

  Ohjuksen taistelukärjen räjähdyksen tappavan alueen halkaisija on 40 metriä.

  [muokkaa] Käyttö sotatoimissa
  Georgialaisten Ukrainasta ostama BUK M1 pudotti ilmeisesti kaikki Venäjän Venäjän–Georgian sodassa 2008 menettämät lentokoneet, niiden joukossa strateginen tiedustelukone Tu-22MR.

  Olen samaa mieltä kuin useimmat, ettei jalkaväkimiinoista olisi pitänyt luopua! Onneksi on vielä telamiinat vihollispanssareiden telaketjujen katkaisemiseksi! Ja voi siinä mennä vähän muutakin kuin telaketju, kun aikanaan intissä keskellä kuivaa ja kuumaa kesää, luutnantti räjäytti jollain ajastimella telamiinan erittäin kovan ja kivisen maan yllä, meidän muiden ollessa heittäytyneenä maihin pienen harjun takana ja sitä pikkutavaraa tuli ja tuli niskaan ja kun lopulta saimme luvan mennä katsomaan, oli kovassa ja kivisessä maassa helvetillinen monttu, että se kävisi jo monen miehen poteroksi!

  MUTTA SE MISTÄ EMME SAA LUOPUA ON RYPÄLEASEET!!!
  Niitähän voi erillailla käyttää, mutta juuri niitä varten hankittiin muistaakseni 2006 käytettynä Hollannin armeijalta!
  Yhdysvaltain konressi joutui äänestämään, voidaanko NATO – kumppanille antaa lupa myydä Suomelle tällaisia asejärjestelmiä! No kaupat syntyi ja kun eivät ole omaa aselajiani, tiedän vaan että niillä pystyy ampumaan jopa 330 km !!!

  Ja vielä yksi pointti tuohon tynkä 4 kk;n inttiin!
  Intissä ollaan tietysti oppimassa sodankäynnin tietoja sekä taitoja usein periaatteella; Kertaus on opintojen äiti eli toistetaan…toistetaan…
  Mutta varusmiehinä ollaan myös ” varuillaan ” !
  Eli jos se KOMPPANIASSA HÄLYTYS ei olekaan pelkkä harjoitus vaan totisinta totta ja rynnäkkökivääreihin aletaan lipastaa täydet 30 kpl kovia???
  No toivotaan että ne hälytykset pysyvät pelkkinä harjoituksina.

 16. Unohtuipas kirjoittaa, että nuo 2006 Hollannin armeijalta hankitut joilla yltää vihollisen operatiiviseen syvyyteen asti ( max. 330 km ) ovat tietenkin raskaita raketinheittimiä made in USA.

Kommentointi on suljettu.