Omaishoitoon kannattaa satsata

Tulevaisuudessa ikääntyminen ja sen heijastusvaikutukset tulevat koettelemaan kuntataloutta entistä vahvemmin. On etsittävä kustannustehokkaita ratkaisuja. Yksi sellainen on Perussuomalaisten ehdotus satsata entistä enemmän omaishoitoon. 

Paitsi että omaishoito on inhimillinen hoitomuoto niin vanhuksille, vammaisille kuin muillekin pitkäaikaista hoivaa tarvitseville, ovat sen kustannukset tutkimusten mukaan tehostettuun palveluasumiseen verrattuna kolme kertaa ja laitoshoitoon verrattuna neljä kertaa edullisemmat.

Omaishoidon riittävään tukemiseen kannattaa kunnissa tulevina vuosina varautua. Tuki ei saa olla määrärahasidonnainen, vaan omaishoitosopimus on tehtävä aina kun sen edellytykset täyttyvät. Tukitasoa voidaan nostaa, tuesta voidaan tehdä räätälöidympää ja silti kokonaisuus on taloudellisesti kannattavampaa ja laadukkaampaa kuin vastaavat muut hoitomuodot.

Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä. Heidän avullaan kunnat tulevat pitkällä tähtäimellä säästämään. Ilman uutta ajattelua kunnissa veroprosentti tulee vain nousemaan ja nousemaan ilman että palvelut paranevat.

Parasta tietenkin olisi, jos omaishoidontuki maksettaisiin Kelan välityksellä. Silloin se olisi tasapuolinen ja oikeudenmukainen kaikille omaishoitajille asuinkunnasta riippumatta.

Kirjoitin tältä pohjalta paikallislehteen kolumnin, että kotikunnastani Nurmijärvestä tulisi tehdä omaishoidon mallikunta. Artikkeli löytyy täältä.

Puheenjohtaja Timo Soini ilmoittaa uudessa Perussuomalainen-lehdessä numero 15/2010, että omaishoito on kynnyskysymys. Sen parantaminen on saatava seuraavan hallituksen ohjelmaan.

“Perussuomalaisuus on inhimillisyyttä”, toteaa Soini – siksi Perussuomalaiset kannattavat omaishoidon tilanteen parantamista.

2 thoughts on “Omaishoitoon kannattaa satsata”

 1. Ihannetilanne olisi, että vanhukset voitaisiin hoitaa omassa perheyhteisössä.

  Tässä muutama arkielämän fakta pohdittavaksi:

  Moni perillinen kantaa jatkuvaa huolta vanhuksestaan, joka on toisella paikkakunnalla. Työtä ja asuntoa ei niin vain saa vanhuksen kotipaikkakunnalta. Se on sellainen este, että omaishoidosta puhuminen saattaa pahimmassa tapauksessa syyllistää lapsia turhaan.
  Asumisolosuhteet voivat olla myös este tuoda vanhus kotiin. Suomalaisten asuntojen hinnat ja elämisen kustannukset näyttävät muodostuvan sen suuruisiksi, että moni hankkii entistä pienemmän asunnon, kun rahat eivät kerta kaikkian riitä suurempiin asuntoihin (kuten Helsingissä sosiaalitoimen somaliperheille ostamiin lukaaleihin). Ahtaus ei paranna kenenkään vihhtyvyyttä.

  Tärkein näkökulma on vanhuksen terveydentila. Jos vanhus sairastaa esim Alzheimerin tautia, omaisten ammattitaito eivätkä voimat riitä potilaan ympärivuorokautiseen hoitoon, jos on samalla hankittava elanto käymällä töissä. Asia kirkastuu vesiselvänä niille, jotka ovat käytännössä joutuneet hoitamaan dementoitunutta vanhustaan.

  Omaishoidon tuesta semmoisena ja sen suuruisena kuin se on nykyään, on suorastaan naurettavaa puhua, jos on maksettavana asunto, lapset heidän koulutuksensa, terveydenhoito jne.

  Ja toisaalta, jos vanhus on terve, hän luultavimmin on mieluummin kotonaan kuin lastensa nurkissa.

  Vaaliohjelmanne kanssa joudutte vanhusten hoidon osalta tarkentamaan haaveitanne vastaamaan elävää elämää. Elävän elämän faktoihin kuuluu kiistatta, että tulevaisuudessa meillä on enenevässä määrin vanhuksia, joiden kunto vaati jo vanhuksen oman hoidon kannalta laitoshoitoa.

  Laitoshoidon inhimillistämisestä voisitte vaaliohjelmissanne puhua. Tarvitsemme vanhusten palvelutaloja ja suoraan sanoen vaikeasti dementoituneille melkein saattohoitokoteja, lisää hoitohenkilökuntaa, joilla on parempi geriatrian koulutus jne.

 2. Hyvä Pirkko Heikura, kiitos asiallisesta kommentista. Omaishoito ei tietenkään ole ainoa ratkaisu, vaan laitoshoitoa tarvitaan ja sitä pitää inhimillistää. Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmassa on tosiaan enemmän aiheesta kuin tässä lyhyessä blogikirjoituksessani. Ohjelma julkistetaan huomenna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *