Niinistö – puhemies sinun puolestasi

Ystävälliset kanssakulkijat ovat pilke silmässä ehdottaneet mielestään minulle sopivia vaalilauseita. Ohessa hauskimmat:

– Näissäkin vaaleissa kannattaa äänestää Niinistöä

– Nytkin kannattaa äänestää Niinistöä

– Äänestä Niinistöä – et nytkään pety

– Äänestä Niinistöä, jos et uskalla Soinia

– Vaihda Niinistöä – äänestä Jussia

Oma suosikkini tässä sarjassa on eduskunnan virkailijakollegani keksimä sutkaus:

– Niinistö – puhemies sinun puolestasi.

Vitsihän piilee siinä, että minulla on sama sukunimi kuin viime eduskuntavaalien Uudenmaan vaalipiirin ja samalla koko maan äänikuninkaalla Sauli Niinistöllä. Hänhän ei ole ehdolla näissä vaaleissa, mutta nimellä on nostetta. Ja sanalla puhemies on tietenkin kaksimielinen merkitys: eduskunnan puheenjohtaja ja kansalaisen asian ajaja.

Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä. Todettakoon kuitenkin, että Sauli ja Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö ovat sukua keskenään. Ville on Saulin veljenpoika. Minä en ole sukua heille. Oma sukuni on lähtöisin Etelä-Pohjanmaalta Alavudelta. Kyseessä on tilan nimi, kun taas tunnetummat Niinistöt olivat alkuaan Lindströmejä – he suomalaistivat sukunimensä satakunta vuotta sitten. Sukuni nimi ei ollut suojattu.

Käsittääkseni Niinistöjä on kolme sukua: Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Kymenlaaksossa. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Niinistöjä on tällä hetkellä yhteensä 339 henkilöä, joten pienistä suvuista on kyse. Sattumaa, että meistä on riittänyt toimijoita useampaankin puolueeseen.

Ehkä kuitenkin jätän käyttämättä nämä minulle pyytämättä ja yllättäen lähetetyt vaalilauseet ja jatkan vanhalla tutulla “Arvopolitiikkaa asialinjalla”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *