Radio talvi- ja jatkosodassa

Kirjoja ehtii lukea liian vähän. Lasse Vihosen teos oli mukava tuttavuus. Sen on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Aikansa nopein ja kattavin media

Talvi- ja jatkosodan aikana radio oli maailman nopein ja kattavin joukkotiedotusväline. Siksi Suomikin valjasti sen muiden sotaa käyvien maiden tavoin tukemaan sotaponnisteluja. Lasse Vihonen on kirjoittanut sota-ajan yleisradiotoiminnasta ensimmäisen kattavan, suurelle yleisölle tarkoitetun tietokirjan.

Teoksen alussa on taustoittava katsaus yleisradiotoiminnan kehitykseen ja tekniikkaan. Talvisodan osalta Vihonen kertoo rintamaselostuksista, joista ikimuistoisimmassa reportteri Pekka Tiilikainen selostaa joutumistaan yllättäen ilmahyökkäyksen kohteeksi Sallan Märkäjärvellä. Selostus löytyy kirjan liitteenä olevalta DVD-levyltä ja Ylen Elävästä arkistosta.

Nostattipa Tiilikainen – legendaarinen ”sinivalkoinen ääni” – talvisodan henkeä kuuntelijoissaan tekemällä yhden rintamaselostuksistaan Lieksan suunnalla Neuvostoliiton puolelta!

Kansakunnan kestokyky

Jatkosodan pitkittyessä ja muuttuessa asemasodaksi keskeiseksi kysymykseksi nousi kansakunnan kestokyky. Suosituimmaksi radio-ohjelmaksi nousi sosiaalisia ongelmia ratkonut Jahvetin kirjelaatikko, jota juonsi Yrjö Kilpeläinen. Siitäkin voi kuunnella näytteen Elävästä arkistosta.

Jorinansa tämä taitava propagandisti aloitti tervehdyksellä ”Hyvät ystävät ja kylän miehet”. Siitä tuli lentävä lause – jopa niin, että Jahvetin päävastustaja radioaalloilla, räävitön Armas Äikiä, otti sen käyttöönsä muodossa ”Hyvät ystävät ja pahat vihamiehet”.

Salanauhoite Hitlerin puheesta

Kirjassa kuvataan luonnollisesti huolellisesti 4. kesäkuuta 1942 tapahtunut Hitlerin vierailu Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäiville. Tällöinhän Yleisradion teknikko Thor Damen teki historiallisen salanauhoituksen Hitlerin ja Marskin vapaasta jutustelusta. Kyseessä lienee ainoa nauhoite maailmassa, jossa Saksan johtaja puhuu normaalilla puheäänellään.

Näyttelijä Bruno Ganz harjoitteli sen avulla rooliaan elokuvaan Der Untergang (Perikato, 2004). Tämä kuten moni muukin näyte löytyy DVD-liitelevyltä, joka lisäksi sisältää puolustusvoimien filmikatsauksia. – Mutta paljon tosiaan löytyy jo netistäkin Ylen maan mainiosta Elävästä arkistosta, kuten tämänkin jutun hyperlinkeistä huomaa!

Punapropaganda kääntyi itseään vastaan

Radion tärkein tehtävä sodissamme oli pitää yllä taistelutahtoa ja uskoa Suomen aseiden menestykseen. Siinä se onnistui hyvin, kuten arkistoalalla elämäntyönsä tehnyt Lasse Vihonen kirjassaan osoittaa. Neuvostoliiton räikeä radiopropaganda ei purrut suomalaisiin. Se kääntyi itseään vastaan, ja sitä kuunneltiin lähinnä naureskellen.

Sen sijaan brittien hienovaraisemmalla, faktapitoisella propagandalla oli jonkin verran vaikutusta – etenkin kun Suomi oli kuilun partaalla Kannaksen suurhyökkäyksen aikaan 1944, päättelee Vihonen ansiokkaassa teoksessaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *