Onko massavanheneminen totta?

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että puolustusvoimien kalusto vanhenee ennätystahtia. Artikkelissa puhuttiin kategorisesti jopa maavoimien materiaalin ”massavanhenemisesta”. Väitettä on maanpuolustuksen edun nimissä syytä kriittisesti arvioida.

Aika on epäilemättä ajanut ohi joidenkin yksittäisten järjestelmien osalta, mutta onko puolustusvoimista tarjottu poliittisille päättäjille kaluston vanhenemisesta aukottomaan ja kattavaan tutkimusaineistoon perustuvaa faktaa?

Epäilen, että etenkin tietyn tykkikaluston poistamisen taustalla voi olla pikemminkin kyse Nato-yhteensopivuudesta: halutaan luopua toimivasta itäkalustosta, vaikka ammukset niihin ovat halpaa kuin reikäleipä.

Epäilen myös, että massavanhenemispuheiden taustalla väikkyy tavoite edelleen pienentää reserviä ja siirtyä valikoivaan asevelvollisuuteen. Sen tien päässä häämöttää palkka-armeija Ruotsin mallin mukaan ja keskittyminen entistä enemmän kansainväliseen kriisinhallintaan. En pidä tällaista suuntaa Suomen edun mukaisena.

One thought on “Onko massavanheneminen totta?”

  1. Totta Jussi puhuu vaarasta siirtyä valikoivan asevelvollisuuden kautta pienehköön palkka-armeijaan kuten Ruotsissa.
    Ruotsissa on jo nyt suuria vaikeuksia rekrytoida uutta hyvää ainesta palkka-armeijaansa!
    Jos joku maa valmistaa hävittäjiä (JAS 39), se ei vielä takaa maan puolustuskykyä!
    Toivottavasti Arkadianmäelle valittavat ymmärtävät tämän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *