Säästöt rapauttavat puolustuskykyä

Eduskunnassa keskustellaan tänään ja huomenna hallitusohjelmasta. Takana on pääministeri Kataisen aloituspuheenvuoro, ryhmäpuheenvuorot ja debatti, jossa sai käyttää minuutin pituisia puheenvuoroja. Sain vuoron minäkin, ja kuta kuinkin näin puhuin:

“Arvoisa puhemies!

Hallitus aikoo leikata puolustusmenoja peräti 200 miljoonalla eurolla. Mistä nämä suhteettoman suuret säästöt otetaan, tuntuu olevan epäselvää hallitukselle itselleenkin, mutta selvää kuitenkin on, että ne tulevat rapauttamaan Suomen puolustuskykyä.

Käytänkin tilaisuuden hyväkseni ja lainausmerkeissä ”onnittelen” vasemmiston ja Vihreiden pasifistisiiven edustajia yhden perinteisen tavoitteenne, oman maan puolustuksen alasajon edistämisestä, mutta samalla hämmästelen maanpuolustukseen aiemmin myönteisesti suhtautuneen Kokoomuksen leikkausintoa, jopa aloitteellisuutta tässä asiassa. Pääministeri Katainen, eikö tämä ole takinkääntämistä, sillä puolueenne sitoutui viime vaalikaudella puolustusvoimauudistuksen merkeissä jopa määrärahojen korotuksiin? Puhehan oli 50 miljoonasta eurosta. 

RKP:n linjaa en sen sijaan ihmettele. Ministeri Wallin, teille tuntuu olevan se ja sama miten Suomen armeijalle käy, kunhan Dragsvikin varuskunta säilyy.”

Aion puuttua tähän asiaan laajemmin vielä tänään varsinaisessa viiden minuutin puheenvuorossani, jos saan sen ennen klo 23. Silloin nimittäin eduskunta lopettaa täysistuntonsa tältä päivältä.

Ilmapiiri on muuten salissa niin poliittisesti kuin lämpötilansa puolesta kuuma, sillä istuntosalissa ei ole ilmastointia ja päivä ulkomaailmassa on helteinen.