Suuri valiokunta kokoontui

Kesäloma keskeytyi taas tänään eduskunnan suuren valiokunnan kokouksen johdosta. Tai eihän kansanedustajilla kesälomaa varsinaisesti olekaan, on istuntotauko. Kuulun puolustusvaliokunnan puheenjohtajan postin takia myös suureen valiokuntaan varajäsenenä. Muista valiokunnista poiketen suuressa valiokunnassa myös varajäsenet osallistuvat kokouksiin.

Ei ollut yllätys, että yli kolme tuntia kestäneessä kokouksessa suuri valiokunta antoi pääministeri Jyrki Kataiselle neuvotteluvaltuudet huomiseen EU-huippukokoukseen. Keskustelu oli vilkasta. Sitä kuuntelemaan oli saapunut poikkeuksellisesti myös eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

Kataisen mukaan kriisin tartuntavaara muihin maihin on suuri, siksi pitää taas syytää rahaa Kreikalle. Olen eri mieltä samoin kuin Perussuomalaiset yleensä. Omassa lausumaehdotuksessamme ehdotimme kansanedustaja Pietari Jääskeläisen johdolla, että suuri valiokunta ei hyväksy esitettyjä toimia Kreikalle annettavista lisälainoista ja takuista eikä myöskään hyväksy EU:n perussopimuksen vastaisen yhteisvastuujärjestelmän luomista Suomen ollessa muiden maiden holtittoman taloudenhoidon maksumiehenä. Hallituspuolueiden edustajat luonnollisesti jyräsivät meidät, samoin kuin Keskustan lausumaehdotuksen.

Erona vuoden takaiseen tilanteeseen on, ettei enää kukaan usko, että Kreikka maksaisi meille lainojaan takaisin. Eivätkä Matti Vanhasen tapaiset poliitikot kehtaa enää julistaa, että lainaaminen on “hyvää bisnestä”. Nyt Suomi sentään vaatii vakuuksia Kreikalta – eri asia on, miten tämä vaatimus huomenna huippukokouksessa käytännössä toteutuu vai toteutuuko ollenkaan. Perussuomalaiset ovat joka tapauksessa tuoneet realismia Suomen politiikkaan.

Klikkaamalla suuremmaksi! Suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri vetämässä kokouksen jälkeistä tiedotustilaisuutta, vasemmalla puolellaan Pietari Jääskeläinen.