Vanha tuttu sanonta

Niin. Olisihan sitä tietenkin toivonut, että eilen eduskunnassa oltaisiin keskusteltu itse asiasta eli perustuslain muuttamisesta ja tasavallan presidentin valtaoikeuksien kaventamisesta. Mutta minkäs teet. Keskusteltiinkin puheessa käyttämästäni vanhasta tutusta sanonnasta eli varmistimen poistamisesta, vihapuheesta ja kaikenlaisesta muusta. Kaiketi tämä on ajan ilmiö.

Koko keskustelu löytyy eduskunnan pöytäkirjoista. Kannattaa katsoa mitä itse kukin on tosiasiassa sanonut ja missä asiayhteydessä. Yle Areenasta löytyy kooste. Yle teki myös uutisen.

Muita uutisoijia olivat ainakin Helsingin Sanomat, Verkkouutiset, Iltalehti. Sen enempää en ehtinyt nettiä selata.

Tätä pientä mediakoostetta kirjoittaessani Ilta-Sanomat soitti ja antoi ymmärtää, että nyt olisi kansanedustajalla anteeksipyynnön paikka. Hermann Göring kun oli kuulemma keksinyt vertauksen varmistimen poistamisesta. Tätä en ollut kuullutkaan. Muistelen itse ensi kerran lukeneeni vertauksen vanhoista suomalaisista poikakirjoista, joita mummolassa tuli nuorena koltiaisena luettua. Sen jälkeen olen kuullut vertausta käytettävän lukemattomia kertoja erilaisina variaatioina erilaisissa yhteyksissä, ja koskaan kukaan ei ole loukkantunut. Olenpa kuullut eräänkin Hakan entisen pääjohtajan viljelleen vertauskuvaa ahkerasti (Hakahan oli demarilinnake).

Näin se median logiikka toimii. Hoh-hoo-jaa-jaa, kuten eräskin kirjallinen hahmo, Melukylän lapsien isoisä tapasi sanoa.

J.K. Ilta-Sanomien juttu ei ollut huono.