Pohjois-Karjalan Prikaatin puolesta

Eduskunnan puolustusvaliokunta vieraili tänään Pohjois-Karjalan Prikaatissa Kontiolahdella. Vierailu oli ensimmäinen maavoimien kohteemme ja myönteinen kokemus. Aiemmin syksyllä olemme vierailleet Satakunnan Lennostossa.

Valiokunnan on hyödyllistä päästä tutustumaan Puolustusvoimien toimintaan kenttätasolla, sillä siten asiat konkretisoituvat aivan toisella tavalla kuin asiakirjojen tai asiantuntijakuulemisten kautta. Hyödyllisiä toki nekin omalla tavallaan.

Tiedetään, että Puolustusvoimien säästöpaineet kohdistuvat voimakkaasti rakenteisiin, etenkin varuskuntaverkkoon. Valiokunnalle ei kuitenkaan ole esitetty vielä alustaviakaan kaavailuja mahdollisten lakkautusten kohteista. Jäämme odottamaan puolustusministeri Wallinin leikkauslistaa, jolla Pohjois-Karjalan Prikaatinkin uumoillaan olevan, vaikka sille ei ole mitään faktisia perusteita.

Saimme nähdä, että PKARPR:ssä on hyvä henki ja hyvä varusmiesaines. Sen henkilöstöllä on kattava jalkaväkikoulutuksen osaaminen. Prikaatia tarvitaan alueellisten joukkojen kouluttamisessa ja siihen liittyvässä erikoisosaamisessa ehdottomasti.

Tutustuimme myös Pohjois-Karjalan Rajavartioston toimintaan Onttolassa. Pohjois-Karjala on perinteisesti ollut korkean maanpuolustushengen maakunta, ja sen soisi pysyvän tulevaisuudessakin sellaisena. Sen ratkaisee hallitus.

Ohessa uutisointia vierailustamme:

YLE Pohjois-Karjala ja TV-uutinen YLE Areenasta (sama tekstinä)

– Sanomalehti Karjalaisen artikkeli

Ryhmäkuva puolustusvaliokunnan vierailusta Pohjois-Karjalan Prikaatiin. Kuva: Pohjois-Karjalan Prikaatin tiedotus
Seurasimme sissikomppanian ammuntaa. Oikealla kansanedustaja Ismo Soukola.