Sotasyyllisyystuomiot purettava

Kansanedustajakollegani Reijo Tossavainen (PerusS) on jättänyt tärkeän lakialoitteen sotasyyllisyystuomioiden purkamisesta.

Aloitteen allekirjoitti 40 kansanedustajaa, luonnollisesti minäkin. Perussuomalaisten kansanedustajien lisäksi allekirjoittaneiden joukossa on myös Kokoomuksen ja Keskustan kansanedustajia.

Tämä asia pitää vihdoinkin saada pois päiväjärjestyksestä.

Kuten ryhmäkansliamme lähettämässä tiedotteessa lukee, sotasyyllisyysoikeus oli Neuvostoliiton uhkavaatimuksesta perustettu satunnainen erityistuomioistuin, joka pantiin soveltamaan taannehtivaa eli jälkikäteistä rikoslakimuutosta. Sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä 1945–1946 oli lukuisia muitakin karkeita rikkomuksia sivistys- ja oikeusvaltioissa noudatettavia rikosoikeudenkäyntien perusperiaatteita vastaan.

Ankaran painostuksen alle joutunut sotasyyllisyysoikeus tuomitsi pitkiin vapausrangaistuksiin kahdeksan vuosien 1941–1944 valtionjohtomme huipun edustajaa, mukaan lukien presidentti Risto Ryti sekä ministerit J.W.Rangell ja Väinö Tanner.

Valtaosa suomalaisista on aina ollut sitä mieltä, että isänmaan puolesta erittäin vaikeissa olosuhteissa ponnistelleet tuomitut eivät koskaan menettäneet kunniaansa, joten sinänsä mitään kunnian palautusta ei tarvita. Me lakialoitteen allekirjoittaneet kansanedustajat kuitenkin katsomme, että Suomen kansallinen ja oikeusvaltiollinen itsekunnioitus vaatii poliittisten tuomioiden muodollistakin purkamista.

Lakialoitteessa edellytetään tuomionpurkuhakemusten tapahtuvan viimeistään 5. päivänä joulukuuta 2017 eli ennen kuin tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen itsenäistymisestä.

Lakialoite kokonaisuudessaan löytyy lähipäivien kuluessa eduskunnan kotisivuilta.

6 thoughts on “Sotasyyllisyystuomiot purettava”

 1. On ihan pakko sanoa Jussi, että vaikka sukunimesi tämän päivän tilannetta arvioitaessa ei ehkä olekaan ihan niitä parhaita mahdollisia, Sinä henkilökohtaisesti tunnut olevan TODELLA hyvä jätkä!

  Kiitos siitä.

  ‘ulkosuomalainen’

 2. Kiitos! Ja niinhän sitä sanotaan, että ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä.

  En muuten ole sukua Sauli Niinistölle. Hän ja Ville Niinistö ovat kylläkin sukua keskenään.

 3. No kun nyt olit paikalla niin jatketaan sen verran, että 5 vuotta rintamalla olleen isän poikana en voi missään nimessä ymmärtää jalkaväkimiinojen tuhoamista. Kenen hyöty se muka voi olla? Halosen? Ehkä nyt kun ‘hommat loppuu’.

  Olen seurannut jonkin verran toimintaasi ja on pakko sanoa, Sinunlaisiasi miehiä Suomi tarvitsee.

 4. Jalkaväkimiinoista luopuminen hyödyttää vain kansainvälistä aseteollisuutta ja tietysti mahdollista maahantunkeutujaa.

  Tasavallan presidentti ja ylipäällikkö Tarja Halonen kantaa raskaan vastuun miinakiellosta, samoin kaikki sen puolesta äänestäneet kansanedustajat. Toivon, että äänestäjien muisti ei ole lyhyt, kun seuraaviin eduskuntavaaleihin käydään.

 5. Ei oikein meidän kulttuuriimme kuulu tuomioiden purkamiset ja rehabilitoinnit… Historiallisten asioiden oikeudenmukaisuuden punnitkoon historioitsijat, ei poliitikot 100 vuotta myöhemmin.

 6. Kiitos kommentista. Noinkin voi asian ajatella vapaassa maassa. 40 kansanedustajaa on kuitenkin toista mieltä, lakialoitteen perusteluiden mukaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *