Numero 6 ja ei sukua!

Teen “timosoinit”. Kerron blogini lukijoille ketä äänestin Suomen tasavallan seuraavaksi presidentiksi, kun sitä kerran minultakin on niin monesti jo ehditty kuluvalla viikolla kysyä.

Äänestin Sauli Niinistöä, kuten äänestin myös edellisten presidentinvaalien toisella kierroksella vuonna 2006. Tarja Halonen voitti tuolloin, mutta ehkä tällä kertaa olen hypännyt voittajan kelkkaan? Se seikka ei tosin päätöstäni ratkaissut millään muotoa.

Kyse ei myöskään ole tuestani esimerkiksi Kokoomuksen harjoittamalle kritiikittömälle EU-politiikalle tai Kokoomusjohtoisen hallituksen hyväksymälle vastuuttomalle maanpuolustuksen alasajolle, vaan yksinkertaisesti katson Sauli Niinistöllä olevan Pekka Haavistoa paremmat edellytykset olla kokoava voima valtiomme päämiehenä ja puolustusvoimien ylipäällikkönä.

Annoin ääneni Saulille, mutta kerrottakoon nyt samalla vastaus toiseenkin joitakuita kansalaisia askarruttaneeseen kysymykseen. Se on ei. Emme ole Sauli Niinistön kanssa sukua keskenämme.  Sauli ja Vihreiden ympäristöministeri Ville Niinistö ovat kyllä sukua.

Sauli Niinistö on kertonut minulle linnanjuhlissa 2005, että alkuaan heidän sukunsa nimi oli Lindström. Jos oikein muistan, se suomennettiin 1900-luvun alkuvuosina. Lind viittää niinipuuhun ja ström-päätteestä tuli äänteellisesti kätevästi uuden nimen stö-pääte. Ymmärtääkseni Saulin suku on vaikuttanut nimenomaan Salon-Halikon seudulla Varsinais-Suomessa.

Oma sukuni on Alavudelta Etelä-Pohjanmaalta. Niinistö on sikäläinen tilan nimi. Isoäitini kertoi, että tilan pihalla kasvoi niinipuita, jotka tosin lampaat sittemmin söivät. Nimi jäi, mutta hyvä nimi. Olen ylpeä eteläpohjalaisista juuristani, vaikka ikäni Uudellamaalla olenkin asunut.

J.K. Timo Soinin vaalipäällikkönä arvostan Pekka Haaviston sovinnollisuutta vaalikamppailun ensimmäisellä kierroksella. Tämän vaali-iltana medialle kerroinkin. Haavisto ei lähtenyt hakkaamaan Soinia abortti- tai muista kannoista, kuten eräät heikosti menestyneet ehdokkaat, vaan yritti pitää keskustelun asiallisena. Toisen kierroksen keskustelu onkin toistaiseksi ollut varsin laadukasta. Paras mies voittakoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *