Puolustusvoimauudistus puhuttaa

Perussuomalaisetjättivät eduskunnassa välikysymyksen, jossa sain kunnian olla ensimmäisenä allekirjoittajana. Kysymys koskee puolustusvoimauudistusta, joka oli odotettuakin suuremman mittaluokan katastrofi maanpuolustukselle.

Välikysymyksessä nostamme esille hallituksen omituisen toiminnan uudistusta valmisteltaessa sekä uudistuksen seuraukset. Koko kansakuntaa koskettavasta asiasta on syytä keskustella nyt, eikä vasta syksyllä osana turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa.

Kataisen hallituksen ohjelman mukaan uudistus piti valmistella parlamentaariselta pohjalta. Nyt hallitus kuitenkin toimii ohjelmansa vastaisesti jättäen eduskunnan lähes kokonaan uudistusta koskevan päätöksenteon ulkopuolelle. Välikysymyksessä kysymmekin hallitukselta, miten se aikoo palauttaa poliittisen päätöksenteon uskottavuuden.

Uudistuksen ratkaisumalli herättää kysymyksiä. Sen mukaisesti sodan ajan reservi supistuisi kolmanneksen. Mallista ei kuitenkaan selviä, mihin sodan ajan joukkoihin vähennykset kohdistetaan tai miten reservi jatkossa muodostuu. Koulutetaanko jatkossa koko miesikäluokka ja mihin ikään saakka sodan ajan joukot pidetään sijoitusluetteloissa? Siitä eivät myöskään selviä vaihtoehtoiset ratkaisumallit eikä mistään voi tarkistaa esitettyjen säästötavoitteiden todenperäisyyttä.

Suomea puolustetaan tulevaisuudessa pienemmillä joukoilla. Kertausharjoitukset käytännössä lopetetaan, varusmiesten maastovuorokausia vähennetään, Hornetit pysyvät hangaareissa ja merivoimien alukset satamissa. Käsittämätön määrä varuskuntia lakkautetaan tai yhdistetään. Sotilassoitto soi yhä harvemmin. Lisäksi Puolustusvoimien henkilöstöstä ja materiaalihankinnoista leikataan tavalla, joka koettelee itsenäisen puolustusratkaisumme uskottavuutta.

Esitämme välikysymyksessä vakavan huolemme siitä, miten tässä yhdistetyssä uudistus- ja säästömyräkässä turvataan uskottava, koko maan puolustus ja säilytetään yleinen asevelvollisuus sekä maanpuolustustahto.

Yleisen asevelvollisuuden rapauttaminen on väärää politiikkaa. Puheet ikäluokkien pienenemisestä ovat tarkoitushakuisia. Uudistuksen jälkeen edes nykyisin koulutettavaa osuutta ikäluokasta ei ole mahdollista kouluttaa, sillä varuskunnissa ei lähitulevaisuudessa ole riittävästi petipaikkoja.

Säästöt olisi voitu priorisoida toisinkin. Esimerkiksi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan kyselyn mukaan kansalaiset kohdistaisivat Puolustusvoimien säästöt ensisijaisesti kansainväliseen kriisinhallintaan. Hallitus toimii kuitenkin päinvastoin.

Puolustusvoimauudistus on suurin sitten jatkosodan päättymisen. Eduskunnasta ei saa tehdä kumileimasinta, kun puolustuskykyämme merkittävästi murennetaan. Hallitus vastaa välikysymykseen lähipäivinä. Keskustelu päättyy äänestykseen hallituksen luottamuksesta.

Kolumni julkaistu Aamupostissa 15.2.12. Välikysymyksen käsittelypäiväksi eduskunnassa on varmistunut 29.2.12.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *