Eurokriisi puhutti jälleen

Hallitus antoi tiistaina vastauksen opposition yhteiseen välikysymykseen Suomen kokonaisvastuista euroalueen talouskriisissä. Keskustelu kävi jälleen kiivaana ja hallituksen luottamuksesta äänestetään tänään. Oma puheenvuoroni alla.

Opposition yhteinen välikysymys Suomen kokonaisvastuista euroalueen talouskriisissä nostaa esiin olennaisia asioita. Kataisen hallituksen aikana Suomen riskit ja vastuut ovat oleellisesti kasvaneet, vaikka hallitusohjelman mukaan linjan piti muuttua. Perusehdoksi asetettiin, että lisää tukea ei tipu, jos Suomi ei saa täysiä vakuuksia. Niitä ei saatu, mutta siitä vähät välittämättä rahan jakamista budjettikurittomiin euromaihin jatketaan ja samalla Suomea hivutetaan askel askeleelta kohti suurempia vastuita.

Välikysymyksessä peräsimme hallitukselta vastausta siihen, mitkä olivat Suomen kokonaisvastuut Kataisen hallituksen aloittaessa, mitkä ne ovat nyt ja miksi näin ylipäätään on toimittu, mutta vastauksiin jäi toivomisen varaa. Sen lisäksi, että hallitus on hyväksynyt korotuksia vakausmekanismeihin, on se myös hyväksynyt Euroopan vakausmekanismin EVM:n uusia riskialttiita toimintamuotoja kuten pankkien pääomittamisen ja operoinnin jälkimarkkinoilla.

Perusongelma on se, että eurossa on valuvika. Yhteisiä pelisääntöjä ei ole noudatettu. Tukitoimilla rikotaan EU:n omia sääntöjä. Miten Kataisen hallitus aikoo selviytyä, jos nämä miljardiluokan riskit todenteolla realisoituvat? Mistä silloin leikataan, peruspalveluistako, kuten edustaja Saarakkala perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa aiheellisesti kysyi.

Eduskunta on linjannut, että Euroopan vakausmekanismien yhteenlasketun koon tulisi olla enintään 500 miljardia euroa. Tästä päätöksestä hallitus on tinkinyt ja hyväksynyt vakausmekanismin koon kasvattamisen 700 miljardiin. On käsittämätöntä, että tämän suuruusluokan päätöksiä on runnottu läpi ilman kunnollista eduskuntakäsittelyä, vaikka toisaalta tällä niin sanotulla rahoitusvakausvälineiden tulivoiman kasvattamisella ei lopulta edes ole ratkaisevaa merkitystä. Kun kriisimaiden julkinen velka on noin 3 300 miljardia euroa, ei 700 miljardia tilannetta juuri muuksi muuta. Ainoa, mikä muuttuu, ovat Suomen vastuut. Riskit kasvavat.

Onkin odotettavissa, että jos nykyisen tukipakettipolitiikan tiellä orjallisesti jatketaan, on vakausmekanismien kokoa tulevaisuudessa kasvatettava vielä moninkertaiseksi. Onko tämä nyt sitä hallituksen kaikissa yhteyksissä peräänkuuluttamaa “vastuullista politiikkaa”? Kuinka pitkälle Kataisen hallitus on valmis menemään eurokommunistisessa tukipakettipolitiikassaan ennen kuin peli on vihellettävä poikki? Onko kokoomusvetoinen hallitus viemässä Suomea fiskaaliunioniin eurobondeineen kaikkineen?

Perussuomalaisten mielestä ainoa kestävä tie on, että kriisimaat laittavat päättäväisesti asiansa uskottavalla tavalla kuntoon – ottakoot mallia Islannista. Parempi kertarutina kuin ainainen kitinä. Tukipaketeilla ostetaan vain aikaa samoin kuin setelien painamisella. Me sanomme EU:n liittovaltiokehitykselle jyrkän ein, ja me myös tarkoitamme sitä, mitä sanomme.

Tosiasiat on tunnustettava. Euroalueen kriisi jatkuu. Euroalue voi hajota. Espanjan tilanne muuttunee päivä päivältä vaikeammaksi, ja on olemassa riski, että sekin tarvitsee apupakettia. Myös jo tuettujen kriisimaiden tilanne on edelleen epävarma. Irlanti on vajonnut taas taantumaan, ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF:kin on jo käytännössä myöntänyt, ettei murheenkryyni Kreikka tule selviämään ilman uutta, järjestyksessä jo kolmatta, tukipakettia.

Suomen hallitus on toiminut omaa ohjelmaansa vastaan. Maamme kokonaisvastuut ja niihin liittyvät riskit ovat kasvaneet. Kataisen hallituksen löperön toiminnan takia Suomen AAA-luottoluokitus on vaarassa. Jos luottoluokitus putoaa, valtion korkomenot kasvavat ja käynnistyy leikkausten ja veronkorotusten kierre.

Hallitus väittää kantavansa vastuuta lainoittamalla euroalueen kriisimaita. Todellisen vastuun kantavat kuitenkin suomalaiset veronmaksajat, nykyiset ja tulevat.

Perussuomalaiset ovat kritiikissään olleet johdonmukaisesti oikeassa. Sen takia meidät jätettiin hallituksesta, mutta ehkäpä me kuitenkin jäämme historian lehdille terveen järjen äänenä, ainoana vastuullisena puolueena, kun vanhat puolueet vihreine myötäjuoksijoineen hurahtivat eurokommunismiin.

Kannatan edustaja Jääskeläisen hallitukselle esittämää epäluottamuslausetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *