Islanti-operaatio ei ole mielekäs

Tutkija Charly Salonius-Pasternak kirjoitti Suomen mahdollisesta osallistumisesta Islannin ilmavalvontaan (Helsingin Sanomat Vieraskynä 20.5.). Hän näkee sen merkkinä ulkopoliittisen linjan muuttumisesta: liittoutumaton Suomi osallistuisi Nato-maan ilmatilan valvontaan.

Pohjoismainen yhteistyö on kannatettavaa, mutta Islanti-operaatio ei ole sotilaallisesti saati taloudellisesti mielekäs. Hornet-lentäjille ei ole Islannissa tarjolla koulutuksellisia haasteita. Maahenkilökunnan tarve huomioiden operaatio olisi myös kallis ja sen kesto kysymysmerkki. Rahat otettaisiin ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Puolustusvoimien toimintamenoista.

Operaation laillinen perustakin on selvitystä vailla. Kyse ei ole kansainvälisestä kriisinhallinnasta, vaan harjoituksesta. Ja mikä on hallituksen logiikka? Miksi osallistuisimme Islannin ilmavalvontaan, kun sanoimme ei Baltian ilmavalvonnalle?

Jos Islantiin kuitenkin poliittisista syistä lähdetään, pitää ilmavoimille antaa siihen myös resurssit. Puolustusmenojen leikkauksissa on kipuraja ohitettu.

Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 22.5.2012.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *