Painotimme kotiuttamisrahan merkitystä

Jätimme eilen muiden Perussuomalaisten puolustusvaliokunnan jäsenten kanssa vastalauseen liittyen asevelvollisuuslain muuttamiseen.

Hallitus esittää asevelvollisuuslakia muutettavaksi siten, että varusmiespalvelusta lyhennetään 15 vuorokaudella kaikista palvelusajoista.

Pidämme oikeana palvelusajan lyhentämisen kohdentamista varusmieskoulutuksen loppuvaiheeseen ja kiittelimme vastalauseessa sitä, että kenttäkouluttajien määrää peruskoulutuskaudella lisätään. Mielestämme asevelvollisten taloudellisen ja sosiaalisen aseman kehittämiseen liittyvät seikat olisi kuitenkin tullut valiokunnan mietinnössä ottaa pontevammin huomioon.

Ensiarvoisin kehittämiskohde on mielestämme kotiuttamisrahan palauttaminen.

Moni asevelvollinen joutuu tukeutumaan toimeentulotukeen varusmiespalveluksen päätyttyä esimerkiksi maksaakseen vuokransa. Koska varusmiespalveluksen lyhentämisestä koituu säästöjä sosiaali- ja terveysministeriön budjettiin, on johdonmukaista, että kotiuttamisraha maksetaan sen hallinnonalan käyttövaroista eikä puolustusbudjetista, vastalauseessa todetaan.

Mielestämme varusmiehille tulisi myös kertyä eläkettä varusmiespalvelusajalta ja heidän palveluksensa tulisi lukea hyväksi siviiliopinnoissa.

Vastalauseeseemme yhtyi myös vasenryhmän kansanedustaja Jyrki Yrttiaho.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *