Suomi valvomaan Islannin ilmatilaa?

Keskustelu Suomen mahdollisesta osallistumisesta Islannin ilmavalvontaan on nähty merkkinä Suomen ulkopoliittisen linjan muuttumisesta: sotilaallisesti liittoutumaton Suomi osallistuisi Nato-maan ilmatilan valvontaan. Hiljaisuudessa valmisteltu asia on ollut esillä tasavallan presidentin sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan eli Utvan kokouksessa. Utva päätti käynnistää asiasta selvityksen.

On totta, että Islanti tarvitsee apua ilmatilansa valvonnassa. Satujen saarella ei ole omaa armeijaa, ja Yhdysvallat on sulkenut lentotukikohtansa Keflavikissa. Suomelle osallistuminen kuitenkin tarkoittaisi sitoutumista Naton projektiin.

Vuonna 2009 Suomi tyrmäsi ajatuksen osallistumisesta. Tuolloin hanketta pidettiin kalliina ja poliittisena. Suomelle on myös tarjottu mahdollisuutta osallistua Baltian ilmavalvontaan, mutta nämäkin ehdotukset on johdonmukaisesti torjuttu.

Nyt Islantiin lähtöä perustellaan pohjoismaisella yhteistyöllä ja suomalaisten lentäjien saamalla harjoituksella. Molempia perusteluja on syytä kriittisesti arvioida. Kokonaisuudessaan operaatiossa on paljon avoimia kysymyksiä, joihin eduskunta kaipaa hallitukselta vastauksia.

Pohjoismainen yhteistyö on kannatettavaa, mutta Islanti-operaatiota on vaikea nähdä sotilaallisesti saati taloudellisesti järkevänä. Hornet-lentäjillemme ei Islannissa ole tarjolla koulutuksellisia haasteita. Maahenkilökunnan tarve huomioiden operaatio on kallis.

Näillä näkymin Suomi olisi mukana operaatiossa neljällä hävittäjällä kolme viikkoa vuodessa. Lentotunnit olisivat pois kotimaan tehtävistä. Rahat nyhdettäisiin Puolustusvoimilta, joka on tällä hetkellä muutenkin ahtaassa taloudellisessa raossa. Islanti tai Nato ei maksaisi Suomelle ilmavalvonnasta.

Myös operaation kesto on kysymysmerkki. Hallitus ilmeisesti kaavailee lyhytaikaista operaatiota. Mutta käytännössä voi olla vaikea irtautua, kun kerran on sitoutunut – vertailukohteena vaikka Baltian ilmavalvonta. Entä onko mahdollista, kuten Islannin ulkoministeri on todennut, että Islannin ilmapuolustus lopulta siirretään Natolta kokonaan Pohjoismaiden vastuulle?

Operaation oikeudellinen perustakin on selvitystä vailla. Kyse ei ole kansainvälisestä kriisinhallinnasta, vaan harjoituksesta. Ja mikä on hallituksen logiikka? Miksi osallistuisimme Islannin ilmavalvontaan, kun sanoimme ei Baltian ilmavalvonnalle?

Jos Islantiin kuitenkin poliittisista syistä lähdetään, mitä en osaa pitää mielekkäänä, pitää ilmavoimille antaa siihen myös resurssit. Puolustusmenojen leikkauksissa on kipuraja ohitettu.

Kolumni julkaistu Keski-Uusimaassa 27.5.2012.

2 thoughts on “Suomi valvomaan Islannin ilmatilaa?”

  1. On hyvin tärkeä että Suomi on mukaan näihin pohjoismaisin töihin. Islannin ilmapuolustus on hyvä Suomelle ja muille pohjoismaille sen takia että kun pohjoismaiden puolustusyhteistyö tiivistetään, yhteistyötä NATOn kanssa muutuu vähemmän tärkeäksi. Jos pohjoismaiden puolustusyhteistyötä on tarpeeksi puolustustamaan omamme aluettamme tässä pohjolassa Suomi JA Ruotsi eivät tarvi mietiä NATO:on liitymistä, ja Norja, Islanti ja Tanska voivat mietiä NATOsta eroamista.
    Jos Suomi on mukaan puolustamaan Islannin ilmatila sekä lentäjt että Suomen hallitus kokonaisena oppivat tekemään yhteistyötä muiden pohjoismaiden kanssa(ja totta kai muut pohjoismaat saa oppia tekemään yhteistyötä Suomen kanssa).

  2. Hyvä Markus Söderman, kiitos mielipiteestä! Islannin ilmavalvontaan liittymistä selvitellään kesän aikana ja hallituksen päätös on ilmeisesti tulossa kesän jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *