Luvattomien lyhyiden aseiden ehkäiseminen

KIRJALLINEN KYSYMYS

Luvattomien lyhyiden aseiden lisääntymisen ehkäiseminen

Eduskunnan puhemiehelle

Kesäkuussa 2011 voimaan astunut uusi aselaki kiristi etenkin lyhyiden aseiden, eli pistoolien ja revolverien, lupaehtoja. Helsingin Sanomat (HS 5.8.2012) uutisoi hiljattain, että Asekauppiaiden liiton mukaan lyhyiden aseiden kauppa on supistunut tiukemman lain myötä alle kymmenesosaan entisestä ja lyhyiden aseiden arvo on romahtanut. Asekauppiaiden liiton edustaja arvioi, että yksityisillä ihmisillä on hallussaan noin 250 000 lyhyttä asetta, joiden arvo on pudonnut alle kymmenesosaan aiemmasta.

Sekä asekauppiaat että sisäministeriön poliisiosasto pitävät Helsingin Sanomien uutisen mukaan mahdollisena, että ihmisten haltuun alkaa tiukemman aselain ja romahtaneiden hintojen myötä kertyä luvattomia lyhyitä aseita. Kun aseiden omistaja kuolee, perikunta saattaa olla haluton luopumaan aseista, kun niihin ei ehkä saa lupia ja niiden rahallinen jälleenmyyntiarvokin on mitätön.

Luvattoman lyhyen aseen poliisiasemalle toimittava henkilö ei tällä hetkellä saa palkkiota. Luvattomat ampuma-aseet voi kuitenkin luovuttaa poliisille ilman seuraamuksia. Rangaistusuhasta vapautumisen ehtona on, että henkilö ilmoittaa esineestä oma-aloitteisesti poliisille.

Jos luvattomia lyhyitä aseita kertyy ihmisten haltuun, niitä saattaa päätyä pimeille markkinoille. Mikäli tapahtuu esimerkiksi asuntomurto ja luvattomat aseet viedään, eivät ihmiset välttämättä ole halukkaita ilmoittamaan asiasta poliisille.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta luvattomia lyhyitä aseita ei tiukentuneen aselain myötä kerry kansalaisten haltuun?

Helsingissä 14 päivänä elokuuta 2012

Jussi Niinistö /ps

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *