Elämme yli varojemme

Eduskunta aloitti tällä viikolla syksyn päätyönsä, eli ensi vuoden talousarvioesityksen käsittelyn. Se alkoi lähetekeskustelulla, jossa nousivat esille etenkin Suomen nopea velkaantuminen sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen, kun arvonlisäverokantoja nostetaan, kilometrikorvauksia lasketaan ja kuntien taloustilannetta vaikeutetaan.

Kannoin itsekin korteni kekoon velkaantumisasian ruotimisessa. Suomi ottaa ensi vuonna velkaa seitsemän miljardia euroa. Valtionvelkamme kohoaa 96 miljardiin euroon. Elämme yli varojemme. Näin emme voi loputtomiin jatkaa, vaan velkaantuminen on taitettava. Taittuminen olisi saattanut jo tapahtua ja osa lainataakasta olisi vältetty, jos olisimme noudattaneet Perussuomalaisten talouspolitiikkaa. Veronmaksajien rahoja ei olisi pitänyt lähteä hassaamaan etelän helmaan lähetettyihin EU-tukipaketteihin.

Velkapotin vastapainoksi tarvitaan säästöjä. Ne on kohdennettava asioihin, joita ilmankin suomalaiset tulevat toimeen. Säästämisen voimme aloittaa vaikka EU:n jäsenmaksuista, jotka nousevat tänäkin vuonna. On jo korkea aika lopettaa jäsenmaksujen maksaminen niiden EU-maiden puolesta, jotka ovat saaneet neuvoteltua itselleen jäsenmaksuhelpotuksia. On käsittämätöntä, että pieni Suomi joutuu maksamaan Isolle-Britannialle tällaista ”köyhäinapua” ensi vuonna 106 miljoonaa euroa. Myös kehitysavusta voidaan leikata.

Nostin puheenvuoroissani esiin myös asioita, joihin pitäisi panostaa nykyistä enemmän. Sotiemme veteraanit ansaitsevat mahdollisimman hyvät vanhuudenpäivät. Veteraanilisän korottaminen on hallitukselta oikea toimenpide, mutta veteraanien kuntoutusmäärärahat ovat edelleen vaatimattomalla tasolla: tällä hetkellä vain puolet kuntoutukseen oikeutetuista saa kuntoutusjakson.

Omaishoitoa on tuettava enemmän, sillä se on yhteiskunnalle kustannustehokkain ja potilaalle inhimillisin hoitomuoto. Omaishoidon tuki on siirrettävä Kelan kontolle, jotta omaishoitajat olisivat keskenään tasavertaisessa asemassa asuinkunnastaan riippumatta.

Poliisin voimavaroja ei pidä heikentää tasosta, joka jo lähtökohtaisesti on liian alhainen. Liikkuvan poliisin lakkautussuunnitelmista on luovuttava. Jos jatkamme poliisin toimintaedellytyksiä supistavalla polulla, päädymme yhteiskuntaan, jossa vain rikkailla on varaa ostaa itselleen turvallisuutta.

Työskentely budjetin parissa jatkuu eduskunnassa koko syksyn. Seuraavaksi talousarvioesitys lähtee valtiovarainvaliokunnan käsittelyyn. Sen jälkeen esitys palaa täysistuntoon, jossa jokaisesta pääluokasta käydään perusteellinen keskustelu ja kaikista kansanedustajien tekemistä muutosehdotuksista äänestetään. Toivon, että budjettiesitystä saataisiin vietyä kansakunnan tulevaisuuden kannalta kestävämpään suuntaan.

Kirjoitus Aamupostissa 21.9.2012.

4 thoughts on “Elämme yli varojemme”

  1. Toivottavasti joku ehdottaa Folktingetin jättituen leikkaamista, jos pääsisi taas uutisotsikoihin.

  2. Näin olemme aiemmin tehneet, emmeköhän tee jatkossakin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *