Keskustelua puolustusbudjetista

Eduskunta keskusteli eilen puolustusmäärärahoista osana valtion ensi vuoden talousarvioesityksen käsittelyä. Pääsin kysymään pääministeri Kataiselta seuraavaa:

Jussi Niinistö /ps: Arvoisa puhemies! Kuten edustaja Palm aiemmin totesi, pääministeri Katainen puhui eilen MTS:n seminaarissa asiaa. Puolustusmäärärahojen tasoa on korjattava. Samoin on sanonut Puolustusvoimain komentaja Puheloinen. Perussuomalaiset ovat tässä asiassa harvinaisen samaa mieltä.

Pääministeri puhui puolustusmäärärahojen korottamisesta vasta vuosikymmenen puolivälissä, ja edustaja Palm peräsi askelmerkkejä. Mutta mitä voidaan jo nyt tehdä? Eikö hallitus voisi satsata jo nyt enemmän etenkin reservin kertausharjoituksiin, jotka on käytännössä ajettu alas ja jotka kuitenkin ovat kiistatta kustannustehokas keino ylläpitää puolustuksemme suorituskykyä?

Vastausta en kuitenkaan pääministeriltä saanut. Tuoreelta puolustusministeri Haglundilta pääsin illansuussa kysymään kolmeen otteeseen:

Jussi Niinistö /ps: Arvoisa puhemies! Valtiontalouden tila on huolestuttava, kuten ministeri Haglund totesi, mutta turvallisuuden takaaminen, niin sisäisen kuin ulkoisen turvallisuuden, on kuitenkin valtion tärkein tehtävä. Pääministeri Katainen totesi eilen sen, mitä perussuomalaiset ovat jo pitkään sanoneet: puolustusmäärärahojen tasoa on korjattava. Samoin sanoi viime viikolla Puolustusvoimain komentaja Puheloinen.

Pääministeri puhui puolustusmäärärahojen korottamisesta vuosikymmenen puolivälissä. Tähän on turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selontekotyössä haettava yhteisymmärrys, mutta kysyn arvoisalta ministeriltä, mitä voimme tehdä jo nyt. Eikö valtio voisi satsata enemmän etenkin reservin kertausharjoituksiin, jotka on käytännössä ajettu alas, vaikka ne ovat kiistatta kustannustehokas keino ylläpitää maanpuolustuksemme suorituskykyä ja uskottavuutta?

Puolustusministeri Carl Haglund: Kertausharjoituksista voisin sanoa sen verran, että tosiaan näitä on jouduttu vähentämään supistussyistä. Kaikki ne säästöt tai hyvin suuri osa niistä säästöistä, mitä nyt toteutetaan Puolustusvoimissa, ovat ikäviä. Näin hallinnon näkökulmasta ne olisivat mielellään monessa mielessä voineet jäädä toteuttamatta, mutta tässä nyt säästetään, ja sen myötä tulee ikäviä asioita.

Se, mikä tässä on hyvää, on se, että kertausharjoitusten määrä nousee sitten hallituskauden lopussa ja ns. palautuu suurin piirtein sille tasolle, millä se oli vuonna 2011, ja tämä on hyvä asia.

Jussi Niinistö /ps: Arvoisa puhemies! Edustaja Kalliorinne ilmoitti haluavansa luopua yleisestä asevelvollisuudesta. Tiedoksi, että puolustusvoimauudistuksen myötä aiotaan kouluttaa arviolta 20 prosenttia pienempi osuus ikäluokasta, siis viidennes vähemmän. Komentaja Puheloinenkin on todennut, että koko ikäluokan sijaan jatkossa koulutetaan koko palveluskelpoinen osa miespuolisesta ikäluokasta. Käytännössä olemme siis jo valikoivassa järjestelmässä, vaikka muodollisesti kutsu lähteekin koko miespuoliselle ikäluokalle, ja pidän tätä valitettavana.

Viime viikolla komentaja Puheloinen todellakin väläytti yleisen asevelvollisuuden loppua. Toivottavasti rahapula ei johda näin rajuun johtopäätökseen. Ministerin mielipidettä olisin kiinnostunut kuulemaan siitä, mikä on Suomen kansan kannattaman yleisen asevelvollisuuden tulevaisuus ja miten aiotte yleistä asevelvollisuutta työssänne edistää.

Puolustusministeri Carl Haglund: Tosiaan mielestäni Puheloinen hyvällä tavalla nosti esille sen tosiasian, että puolustusvoimauudistus tasapainottaa Puolustusvoimien menopaineita lähivuosina mutta että pidemmän päälle tällä menotasolla emme pärjää. Tästä kävimme myös puolustusvaliokunnan kanssa hyvää keskustelua toissa viikolla, ja olen itsekin vakuuttunut siitä, että jos lisämäärärahoja ei heru, niin se käytännössä pidemmän päälle tarkoittaa sitä, että näitä fundamentteja on tarkistettava, ja nämä fundamentit ovat juuri ne, mistä olette täällä kysyneet, eli sotilaallinen liittoutumattomuus, yleinen asevelvollisuus, koko maan puolustaminen – nämä asiat, jotka ovat poliittisesti niin tärkeitä kuin myös vähän herkkiä – ja näiden eteen sitten päädytään, jos resursseja ei ole pidemmän päälle tarpeeksi. Lähivuosina pärjäämme, mutta pidemmän päälle tämä on haaste, joten tämä tämmöisenä vähän yleisempänä kommenttina.

Jussi Niinistö /ps: Arvoisa puhemies! Puolustusvoimauudistus jyllää. Se on suurin muutos, joka on kohdannut armeijamme sitten jatkosodan päättymisen. Sanana uudistus on positiivinen, mutta itse asiassa Venäjällä on käynnissä todellinen puolustusvoimauudistus: kymmenessä vuodessa on tarkoitus satsata 550 miljardia euroa aseistuksen uudenaikaistamiseen, ja siinä on uudistus sanan varsinaisessa merkityksessä. Meillä on lähinnä käynnissä leikkausohjelma.

Öljyn hinta toki Venäjällä vaikuttaa, mutta näillä näkymin Venäjän puolustusvoimauudistus on toteutumassa suunnitellusti, ja sitä on Suomessakin syytä seurata, vai mitä mieltä arvoisa ministeri on? Venäjän puolustusmenot ovat tällä hetkellä noin 20 kertaa suuremmat kuin Suomen, ja ero kasvaa.

On myös muistettava, kuten edustaja Kääriäinen totesi, että naapureistamme myös Viro, Ruotsi ja Norja kasvattavat puolustusbudjettejaan samaan aikaan kuin Suomi leikkaa.

Viimeiseen kysymykseeni en puolustusministeriltä vastausta saanut. Keskustelu näistä teemoista jatkuu varmasti koko vaalikauden ajan ja enemmänkin.

One thought on “Keskustelua puolustusbudjetista”

  1. Kustannusten hallinnassa keskeistä on oma puolustusteollisuus ja yhteistyö muiden kanssa hankinnoissa. Ruotsilla on lihapullat hyvin uunissa kun maa on merkittävä asevalmistaja. Suomen pitää ehdottomasti synkronoida esim. hävittäjäkalusto Ruotsin kanssa Hornettien eläköityessä.

    Jos huonosti käy, Suomessa ei valmisteta edes yksinkertaisia ammuksia tulevaisuudessa omavaraisesti.

    Kannattaisi käydä Georgiassa valiokuntamatkalla, he ovat törmänneet kahteen keskeiseen materiaaliongelmaan, joko heille ei myydä tai hinta on posketon. He ovat lähteneet ainoalle oikealle tielle, eli alkaneet tuottaa itse omaa materiaalia, paljon halvemmalla ja raha jää kotimaahan kiertämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *