Puolustusvaliokunta vieraili Keski-Aasiassa

Eduskunnan puolustusvaliokunnan valtuuskunta vieraili Kazakstanissa ja Kirgisiassa 8.–15. syyskuuta. Vierailun tarkoituksena oli tutustua Keski-Aasian alueen tilanteeseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan näkökulmasta ja osaltaan valmistautua näin vuoden 2012 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon käsittelyyn.

Vierailumme aikana tapasimme Kazakstanin ja Kirgisian parlamenttien, hallitusten ja paikallisviranomaisten sekä kansalaisjärjestöjen ja tutkimuslaitosten edustajia. Meidät otettiin kaikkialla hyvin ystävällisesti ja vieraanvaraisesti vastaan. Suomi on hyvässä huudossa Keski-Aasian suunnalla, ja kauppavaihto on kasvussa.

Pitkä lentomatkamme kulki Seutulasta Istanbulin kautta Kazakstanin pääkaupunkiin Astanaan, jossa vietimme kolme päivää. Virallinen ohjelma oli tiivis ja monipuolinen, siitä kiitos nuorelle Astanan suurlähetystöllemme.

Kazakstanin pääkaupungin Astanan kaupunkikuvaa.
Presidentinpalatsi Astanan keskustassa.
Astana on täynnä hämmästyttävää arkkitehtuuria. Kaupunki rakentuu kaiken aikaa.
Astanassa olevan Nazarbajev-yliopiston aula.

Pohjois-Kazakstanissa sijaitsevasta Astanasta lensimme aivan maan etelärajalla sijaitsevaan Almatyyn, maan entiseen pääkaupunkiin. Se tunnettiin aiemmin paremmin nimellä Alma Ata.

Etäisyydet Kazakstanissa ovat valtaisia, onhan kyseessä maailman suurin sisämaavaltio. Pinta-alaltaan Kazakstan on suurempi kuin koko Länsi-Eurooppa yhteensä. Valtaosa maasta on alavaa tasankoa, mutta aromaisemien lisäksi lentokoneen ikkunasta pilkotti myös maan vuoristoinen itäosa. Asukkaita on 16,5 miljoonaa.

Luonnonvaroiltaan Kazakstan on rikas maa. Meille kerrottiin, että öljyä riittää vielä 200 vuodeksi. Uraanissakin löytyy.

Matkan loppupuolella vierailimme Kazakstania huomattavasti pienemmässä ja luonnonvaroiltaan köyhemmässä Kirgisiassa, jonka pääkaupungissa Bishkekissä vietimme pari päivää.

Vierailu valotti niitä monia rauhaan ja vakauteen vaikuttavia haasteita, joiden edessä Keski-Aasia on. Toistaiseksi alue on verrattain vakaata, mutta lähitulevaisuuden suunta riippuu monesta tekijästä.

Kysymyksiä heräsi. Esimerkiksi seuraavia. Eteneekö tilanne Afganistanissa vuoden 2014 jälkeen etnis-poliittisten ryhmien väliseksi sisällissodaksi ja edelleen alueelliseksi konfliktiksi? Pyrkivätkö radikaaliin islamin tulkintaan nojaavat terroristijärjestöt levittäytymään Keski-Aasiaan? Miten Kazakstania hallitaan nykyisen vahvan miehen, presidentti Nazarbajevin jälkeen? Entä miten käy Kirgisian nuoren parlamentaarisen demokratian?

Taiteilijan näkemys Kazakstanin presidentti Nazarbajevin virkaanastujaisista on esillä Astanan kongressikeskuksessa.

Matka oli anniltaan onnistunut, vaikka pieniä takaiskuja koettiinkin matkalaukkujen myöhästymisten ja vatsatautien osalta, mutta eivät ne tietenkään kaukomatkalaisille yllätyksenä tulleet.

Puolustusvaliokunnan delegaatioon kuuluivat lisäkseni kansanedustajat Esko Kurvinen (kok), Eero Suutari (kok), Tuula Väätäinen (sd), Tuula Peltonen (sd), Ritva Elomaa (ps), Eero Reijonen (kesk), Mikko Savola (kesk) ja Jyrki Yrttiaho (vr).

Puolustusvaliokunnan delegaatio Yhdysvaltain lentotukikohdassa Manas Transit Centerissä Kirgisiassa.

Todettakoon vielä, että eduskunnan valiokunnista pääosa tekee nelivuotisen vaalikauden aikana kaksi ulkomaanmatkaa, joista toinen on niin sanottu kaukomatka. Kazakstanin ja Kirgisian matka oli puolustusvaliokunnan kaukomatka. Toisen matkan, eli niin sanotun Euroopan matkan, teimme vuosi sitten Sveitsiin, joten kiintiömatkamme on nyt tehty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *