Metropolihömpötys etenee?

Huonosti valmisteltu ja sekavasti edennyt hallituksen suuri kuntarakenne- ja soteuudistushanke on saamassa jatkoa.

Vantaan Sanomat kertoi, että metropolialueen muodostamiseksi on jäljellä kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisessä Helsingin seudun kunnista runnotaan kaksi jättikuntaa. Toisessa vaihtoehdossa muodostetaan viisi aluekuntaa ja kehitetään uusi byrokratian taso muotinimellä metropolihallinto.

Jättikuntamallissa suuremman muodostaisivat Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa ja Kirkkonummi. Pienempi jättikunta muodostuisi pohjoisista kehyskunnista Tuusula, Järvenpää, Kerava, Pornainen, Mäntsälä, Hyvinkää ja Nurmijärvi.

Aluekuntamallissa Helsinkiin liitettäisiin Sipoo, Espooseen Kauniainen, Kirkkonummi ja Vihti. Vantaaseen yhdistettäisiin Tuusula ja Kerava; Nurmijärven ja Hyvinkään hynttyyt lyötäisiin yhteen.

Kannatin itsenäistä Nurmijärveä ennen viime syksyn kunnallisvaaleja ja kannatan myös vaalien jälkeen. Siksi tuntuu siltä, että metropolihömpötykseen hurahtaneiden tarjoamat vaihtoehdot ovat kuin rutto ja kolera.

Vaikuttaa siltä, että asiantuntijoita ei prosessissa ole aikuisten oikeasti kuunneltu. Hallituksen kärkihanketta ajetaan arvovaltasyistä kuin käärmettä pyssyyn. Ja mikä on uudistuksen hyöty? Se on jäänyt ainakin allekirjoittaneelle epäselväksi.

Kuntaministeri Henna Virkkusen mukaan kuntauudistuksella ei edes haeta pelkkiä säästöjä, vaan torjutaan kuntien välistä epätervettä kilpailua.

Jos säästöjä haettaisiin, tultaisiin niitä saamaan lähinnä palveluja karsimalla: muuttamalla lähipalvelut etäpalveluiksi.

Ei hyvältä näytä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *