Ainola, Kuusimaa vai Impivaara?

Keski-Uudenmaan kunnanjohtajat heittivät eilen uutispommin: tehdään selvitys Suomen suurimmasta kuntaliitoksesta! Mitä jos Keski-Uudenmaan kahdeksan kuntaa Nurmijärvi, Hyvinkää, Tuusula, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Pornainen ja Sipoo muodostaisivat yhden kaupungin?

Pääministeri Jyrki Katainen ja kuntaministeri Henna Virkkunen ottivat uutisen riemuiten vastaan. Kataisen mukaan nyt on ilmassa “johtajuutta” ja “tekemisen meininkiä”, arvatenkin fantastista sellaista. Virkkusen mielestä uutinen oli “erittäin myönteinen”.

Kotikuntani Nurmijärven kuntavaikuttaja ja kansanedustaja Outi Mäkelä oli kommenteissaan varovaisempi, koska hän kunnanhallituksen puheenjohtajana tuntee uutisen taustat ministereitä paremmin. Hänkin kuitenkin intoutui ehdottamaan mahdolliselle uudelle 242 000 asukkaan kaupungille nimeksi “Ainolaa” tai leikillisesti “Kuusimaata”, kun kerran “Impivaara” on “liian ryvettynyt” (miten niin?)

Selvitetään vaan, jos kerran selvittää pitää. Jos sillä voidaan torpata metropolihallintohömpötyksiä ja heittää kapuloita kuntauudistuksen rattaisiin, niin hyvä. Tavoite on kuitenkin ainakin Nurmijärvellä itsenäisenä ja yhtenäisenä pysyminen. Se on pidettävä kirkkaana mielessä. Se on keskeinen asia, jonka vuoksi Perussuomalaisia kunnallisvaaleissa äänestettiin.

Katainen ja Virkkunen osoittivat lausunnoillaan jälleen kerran, että mahdollisimman suuret kuntaliitokset ovat heille uudistuksessa itseisarvo – viis lähipalveluista ja lähidemokratiasta, puhumattakaan kustannustehokkuudesta ihmisen kokoisissa kunnissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *