Suomen kieli ja yliopisto-opetus

Kysyin taannoin hallitukselta, aikooko se puuttua siihen, että Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kaikki tulevan syksyn maisteriohjelmat ovat englanninkielisiä ja miten varmistetaan, että suomi säilyy tutkimuksen ja opetuksen kielenä vastaisuudessakin.

Opetusministeri Jukka Gustafssonin vastaus kirjalliseen kysymykseeni on kaksijakoinen. Toisaalta ministeri toteaa, että yliopisto ei voi luopua sille yliopistolaissa määrätyn opetus- ja tutkintokielen käyttämisestä. Siis suomen tai ruotsin kielestä. Toisaalta Gustafsson kuitenkin kertoo, että opetusministeriössä arvioidaan, tulisiko yliopistolakia muuttaa niin, etteivät suomi ja ruotsi enää olisi ainoita mahdollisia tutkintokieliä ylemmässä korkeakoulututkinnossa.

Vastaus on huolestuttava. Mielestäni yliopistolaissa ei pidä sallia suomen korvaamista englannilla. Se tietäisi ennen pitkää suomen kielen loppua.

Kuten arvelinkin, pelkän englannin kielen käyttäminen maisteriohjelmissa johtaa absurdeihin tilanteisiin. Saamani palautteen mukaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa opiskellaan ilmeisesti jatkossa englanniksi muun muassa suomalaisen talouselämän viestintää sekä suomalaista yrityslainsäädäntöä. Äly hoi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *